Passzold vissza, Tesó – Vácon is, életeket menthetsz!

Passzold vissza, Tesó! – ezzel a címmel kezdett világszintű kampányba a főemlősök élőhelyének védelmében, az illegális koltánbányászat visszaszorítását célozva a világhírű Jane Goodall Intézet. Az akcióhoz számos magyarországi helyszín csatlakozott, köztük Vác is.

Az elképzelés egyszerű, segítségével mindenki hozzájárulhat a környezetvédelemhez. Az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület közreműködésével, a magyar háztartásokban meglévő, de már nem használat mobiltelefonokat gyűjtik össze. Ezeket a készülékeket az emberek elpakolgatják különböző rejtett zugokba, ahol aztán évekig lapulnak, míg végül kidobásra kerülnek – nem is sejtve, micsoda kincs rejlik bennük!

Vácon három mobiltelefon-gyűjtő dobozt helyezett el a Bagolybükk Környezet- és Természetvédelmi Egyesület – tudtuk meg Boldog Gabriellától. Az egyiket az Árpád Fejedelem Általános Iskola aulájába, a másikat a Hanusz utcai Fészek Közösségi Térben, a harmadikat a Katona Lajos Könyvtárban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

Miért van szükség a mobilok újrahasznosítására, és mi az a koltán, amelynek illegális kitermeléséhez vér és gyermekmunka tapad?

A koltán nevű ásványból nyerik a tantál nevű fémet. Ezt többek közt kondenzátorbevonatok készítésére használják, így megtalálható a mobilokban, laptopokban, GPS-készülékekben és táblagépekben is.

A világ koltánkészletének 80 százaléka Afrikában található, ennek is nagy része a Kongói Demokratikus Köztársaságban (DRC). A bányászat főként a Kahuzi-Biega Nemzeti Park, Itombwe Rezervátum és Virunga Nemzeti Park (határ)területein történik. Ugyanott, ahol a hegyi gorillák, Grauer-gorillák, bonobók és a csimpánzok jó része is él. Élőhelyüket drasztikusan megváltoztatja a bányászat. Az erdők területe csökken, a meglévőket pedig a kitermeléshez használt utak hálózzák be.

A bányák nagy része illegális. Ezekből az ércet gyakran Kigaliba (Ruanda) csempészik, melyet „Coltanville”-nek is neveznek, utalva arra, hogy a település az ásványból él. Ruanda annyi koltánt exportál, főleg Kínába, amennyi hivatalosan nincs is az országban, így próbálják a Kongóból érkező fémet tisztára mosni. A koltánt hajóval szállítják Kigaliból a nyugat-európai országokba, és így gyakorlatilag lehetetlenné teszik az érc eredetének követését.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

2018-ban 5 milliárd 100 millió mobil jutott a 7,6 milliárd emberre. 1996-óta becslések szerint 6 millió ember halt meg a koltánbányászat következtében.

Ha a növekedési tendenciák ebben az ütemben folytatódnak, 2025-re a 8,6 milliárdnyira szaporodó emberiségből 5,9 milliárd előfizető lesz. Így 2020-ra a koltán iránti kereslet a jelenlegihez képest évi 1.000 tonnával nő majd.

Ha azonban a használt mobiltelefonokban található ásványokat újrahasznosítjuk, akkor a koltán bányászata várhatóan csökkenni fog.

Ne dobja hát a kukába értékes, újrahasznosítható elemeket tartalmazó, nem használt mobiltelefonjait, hanem menjen el az önhöz legközelebbi gyűjtőpontra! Így azzal a jó érzéssel térhet nyugovóra, hogy ma is tett valamit a környezetéért.

Ha intézményével vagy vállalkozásával csatlakozni kíván a gyűjtéshez,  keresse fel a Jane Goodall Intézetet: info@janegoodall.hu. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments