Részletek a nyáron induló azonnali fizetési rendszerről

Akár e-mailre, telefonszámra is utalhatunk egymásnak, és a pénz a hét minden napján, 0-24 órában másodperceken belül megérkezik a számlára.

Megjelent a Magyar Közlönyben az azonnali fizetéseket szabályozó MNB-s pénzforgalmi rendelet módosítása, az új, azonnali fizetési rendszer július 1-én kezdi meg működését, itt már nem csak hosszú számlaszámokra, hanem sokkal könnyebben megjegyezhető, ismert azonosítókra is lehet majd utalást indítani – írja a rendszer fontosabb jellemzőit összefoglaló cikkében a Portfolio.

Az MNB-rendelet szerint az átutalási megbízást befogadó bank az adatok átvételétől számított 5 másodpercen belül eljuttatja a tranzakció adatait a kedvezményezett bankjához, és ha valamilyen okból 20 másodpercen belül nem teljesül egy tranzakció, akkor azt automatikusan visszautasítják, vagyis ennél később nem teljesülhet. A tranzakció sikertelenségének okát közölni kell.

hirdetés

Az új rendszer miatt a számlákhoz az ügyfélnek a számlavezető bankjánál hozzá kell rendelnie úgynevezett másodlagos azonosítókat, ezek lehetnek:

  • országkódot tartalmazó mobiltelefonszám,
  • e-mail cím,
  • a NAV által megállapított adóazonosító jel
    vagy adószám.
OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Ne dőlj be a a félrevezető szövegeknek, ha interneten vásárolsz: állj a sarkadra!

Egy számlához több másodlagos azonosítót is hozzárendelhetünk majd, de egy adott másodlagos azonosító értelemszerűen csak egy számlához lehet hozzákapcsolva.

Az új azonosítók rögzítése után legfeljebb egy órán belül továbbítania kell a bankoknak az központi adatbázist kezelő szervezethez (GIRO) az adatokat. Ha törlést kérvényez egy ügyfél, akkor egy órán belül el kell küldeniük a törlési kérelmet.

A bankoknak évente egyszer egyeztetniük kell az ügyféllel az adatokat, hogy még mindig érvényes-e az azonosító. Erről 30 nappal az adategyeztetés előtt tájékoztatják az ügyfelet. Ha nem kapnak válasz, akkor a bank a határidő lejártát követő napon azonnal kérheti a számlához rendelt másodlagos azonosítók törlését.

Azt még nem tudni, hogy ehhez minden évben el kell- majd menni a bankfiókba adategyeztetésre, a Portfolo szerint esélyes, hogy ezt majd netbankon, mobilbankon keresztül is lehet intézni. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Ne dőlj be a a félrevezető szövegeknek, ha interneten vásárolsz: állj a sarkadra!
14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments