Tudomány: gluténmentes búza génszerkesztéssel?

Gluténmentes búza előállításán dolgoznak Hollandiában. A gluténérzékenyek számára óriási áttörésnek számító gabonát génszerkesztéssel állítanák elő. Ez valódi örömhír lehet nagyon sok embernek, ám kérdés, mit szól hozzá a génmódosítást ellenzők népes tábora.

A világ népességének egy-két százaléka gluténérzékeny, ami valójában a gluténre adott immunreakciót jelenti. A búzaszemek glutént tartalmaznak, amely két fehérje, a glutenin és gliadin keveréke. A gluténérzékenyek számára az egyetlen orvosság a gluténmentes diéta, amely a búza, az árpa és a rozs teljes kiiktatását jelenti az étrendből. A búzát nagyon nehéz mellőzni, mivel számos feldolgozott élelmiszerhez hozzáadják, a gluténmentes termékek ugyanakkor nagyon sok adalékanyag hozzáadásával készülnek, amelyek sokszor kevésbé egészségesek, mint a glutént tartalmazó társaik, és az esetek többségében drágábbak is – írja az Agrárszektor. 

Hollandiában olyan génszerkesztési technikával kísérleteznek a kutatók, amelyben az úgynevezett CRISPR / Cas-et – amely valójában egy immunrendszer – használnák fel a glutén gének eltávolítására, és így gluténmentes búzát hoznának létre. A technológia lényege, hogy a gliadin géneket módosítanák, vagy távolítanák el teljes egészében a búzából.

Problémát okozhat azonban, hogy a génszerkesztés ugyanolyan megosztó témának számít Európában, mint a génmódosítás (GM), így az európai uniós szabályozások még akadályt jelenthetnek a búza előállításában. ♦