Hamarosan új kötelező felszerelés kell az autókba

Az automatikus vészfékező rendszert várhatóan 2022-től kötelezővé teszik az új autóknál. Negyven ország megállapodott az automatikus vészfékező rendszerek (AEBS) bevezetésére vonatkozó ENSZ-rendelet tervezetéről – közölte a világszervezet.

Az új szabályozás harmonizált szabályokat ír majd elő a vészfékező rendszerek alacsony sebességnél történő használatára. A szabályozásról még az idén tárgyalnak és várhatóan jövőre lép életbe.

2022-től tehát az Európai Unióban és Japánban minden új személyautóban és kisteherautóban kötelező lesz az automatikus vészfék, amely javítja a közlekedésbiztonságot, különösen városi környezetben – írja a napi.hu.

A töréstesztekről ismert Euro NCAP úgy becsüli, hogy az AEBS 38 százalékkal fogja csökkenteni a ráfutásos baleseteket, amellyel több mint ezer életet is meg lehet menteni évente az EU-ban.

Az automatikus vészfék lényege: ha az autó balesetveszélyes távolságra megközelít egy járművet vagy gyalogost, akkor – autótól függően – először hangjelzéssel, kormányrázással figyelmezteti a sofőrt, ha ez sem használ, akkor megállítja az autót a baleset elkerülése érdekében. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments