A privát kommunikáció felé mozdulna el a Facebook

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója szerda este tett közzé saját oldalán egy írást, amelyet az AdAge szerzője manifesztónak nevezett. Ebben Zuckerberg azt írja, hogy a Facebook el fog mozdulni a privát kommunikáció irányába, erősítik a titkosítás mértékét, összefésülik a Messengert és a Whatsappot, és önmegsemmisítő posztokat is engedélyezni fognak a jövőben.

Zuckerberg szerint a Facebook-birodalom egyik leggyorsabb tempóban növekvő platformja a zártkörű kommunikáció (titkos csoportok Facebookon, group chatek a Messengeren és Whatsappon stb.), és azt írta: „a privát kommunikáció egyre fontosabb a nyílt platformokhoz képest”, a zártan kezelt adatok pedig szabadságot adnak az embereknek, hogy önmagukat adhassák.

Elismerte, hogy megérti, ha az emberek a közelmúlt botrányai tükrében nem hiszik el a Facebooknak, hogy ebbe az irányba akar elindulni, mint ahogy azt is bevallotta, hogy eddig a pontig inkább a nyílt platformokra jellemző technikai megoldásokra fókuszáltak. „De újra és újra megmutatjuk, hogy képesek vagyunk olyan eszközöket fejleszteni, amit valóban akarnak az emberek, mint például a zárt üzenetküldés vagy a Facebook Stories (a 24 óra után eltűnő kép- vagy videóstátusz)” – idézi a kreativ.hu.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

A Whatsapp és a Facebook integrálása jó ötletnek tűnik, már csak költségcsökkentés szempontjából is – véli egy médiaügynökségi szakember, akit az AdAge szólaltatott meg. Egy egységesített háttérapparátus (back-end) jót tehet a reklámbevételeknek is, hiszen kvázi egykapus működést nyújt a hirdetőknek.

Az automatikusan megsemmisülő posztok és a nagyobb fokú titkosítás is jót tehet a Facebook hírnevének, ráadásul azzal, hogy egy idő után már nem tárol bizonyos posztokat a cég (hiszen törlődnek), a hatósági nyomásgyakorlás is csökkenhet.

Bár a legtöbb szakértő örül a változásoknak, sokan megjegyezték, hogy ennek a posztnak legalább két éve kellett volna megszületnie, és nem most, az adatlopási botrányok után.

Zuckerberg a napokban adott interjút a Wirednek, amelyben elmondta, hogy nem hinné, hogy ezek a változások befolyásolnák a cég üzleti modelljét. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments