Áttörés az influenza elleni harcban: oltás helyett tabletta

Egy új gyógyszer beadása után a laboratóriumi egerek túlélték az influenza vírusok végzetes fertőzését. A kutatók kimutatták, hogy az antitestekkel való kezelésnek döntő előnye van. Az influenzavírusokkal szembeni új védelem meghatározó előnyt jelent a szokásos oltásokkal szemben: tabletta formájában működik. A gyógyszer több vírus altípus ellen irányul. A kezdeti kísérletek egerekkel és humán sejtekkel sikeresek voltak.

“Ez egy technikailag nagyszerűen, nagyon jól elvégzett munka” – nyilatkozta Stephan Ludwig, a Münster Egyetemen virológusa. Szerinte azonban hosszú idő telik el, mire a kísérletekből gyógyszer lesz.

Németországban a 2017/18-as influenzaszezonban a Robert Koch Intézet becslése szerint kilencmillió ember ment az orvoshoz influenzás megbetegedés miatt. Abban a néhány hétben több mint 20.000 fertőzött ember halt meg influenzában.

Az új gyógyszer mintájaként a kutatók úgynevezett széles körben semlegesítő antitesteket (bNAb) vontak be, amelyek az influenzavírusok kulcselemén alapulnak: a hemagglutininen. A haemagglutinin, vagy hemagglutinin az az anyag, amely a vörösvérsejtek összetapadását segíti elő. Ez a folyamat a hemagglutináció.  Antitestek,  vírusburkoló (kapszid) proteinek vagy bizonyos phylotectinek formájában létezhetnek. Az influenzavírusban található változat a vírus megtapadását segíti a fertőzött egyed sejtjeinek felszínén. A hemagglutináció felhasználható a vörösvérsejt felületi antigének azonosításához (az ismert antitestekkel), vagy az antitestekére (ismert felületi antigénű vörösvérsejtekkel).

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Kilencmilliárd reklám a gépünkön három hónap alatt

A német kísérletek szerint a hemagglutinin fontos szerepet játszik a dokkolásban, és ezáltal az influenzavírusok testsejtbe történő behatolásában is. A hemagglutinin magterülete számos influenzavírusban változatlan marad. Ezért ez ígéretes cél az új vakcinák és a gyógyszerek fejlesztése számára.

Az antitesteket azonban be kell fecskendezni és ez drága. Ezért a kutatók 500 ezer anyagot elemeztek, amelyek pontosan ugyanazon a helyen helyezkednek el, mint a széles körben semlegesítő antitestek. Megtalálták a JNJ4796 anyagot, amely ellenanyag modellként bizonyos A-influenza vírusokat blokkolt.

Azok az egerek, amelyeknek influenzavírus halálos adagját adták, a JNJ4796 anyagnak köszönhetően túlélték a támadást. A vegyületet egy nappal a fertőzés előtt és néhány nappal a fertőzés után adták be nekik. Ezen túlmenően a kutatók azt tapasztalták, hogy az anyag a humán hörgősejtek laboratóriumi tenyészeteiben kikapcsolta az influenzavírusokat. Erről egy nemzetközi csapat jelentetett meg terjedelmes publikációt a Science című tudományos folyóiratban. A La Jolla Scripps Kutatóintézetének Ian Wilson által vezetett tudósai szorosan együttműködtek a holland Janssen gyógyszergyárral a tanulmány elkészítése során.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Váci mezősök készülnek a párizsi világversenyre

A csapat megközelítése a kis molekulák kifejlesztésére, amelyek szimulálják a nagyobb antitestek hatásmechanizmusát, ígéretesek – mondja Stephan Ludwig influenzaszakértő. Mindazonáltal, az influenzavegyületnek meg kell küzdenie az összes influenzavírussal. Ehhez azonban további új hatóanyagokat kell találni. Ezenkívül a mellékhatásokat is jobban meg kell vizsgálni.

A rezisztencia kialakulásának megakadályozására a szakértő csak egy lehetőséget lát: “Azt a tényt, hogy minden vírusnak szaporodnia kell a testsejtekben, ki kell használnunk” – magyarázza a virológus. A jövőbeni hatóanyagok blokkolják az emberi test fehérjéit a vírus szaporodásához szükséges testsejtekben. Ugyanakkor fontos, hogy nem lehetnek komoly mellékhatások.

A kutatók egyelőre csak az első lépéseket tették meg a klinikai vizsgálatok elején. Éppen ezért felhívják a figyelmet, hogy nagyon fontos a ma széles körben elterjedt influenza elleni vakcinázás. (forrás: Die Welt)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!