Fotókon a magyar-ukrán történelmi kapcsolatok

Bölcs Jaroszláv: a diplomácia dinasztikus házasságokon keresztül címmel nyílt fotókiállítás az elmúlt héten csütörtökön a városházán. A kijevi nagyfejedelemnek emléket állító vándorkiállítást Vác önkormányzata, Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége és a Váci Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat szervezte, és a Városháza folyosóján tekinthető meg április 1-ig.

Az ukrán történelem a Kijivi Rusz kora óta szorosan összefonódik más európai országok történelmével. Ennek a történelemnek egyik legfényesebb oldala Jaroszláv kijivi nagyfejedelem uralkodása a XI. század elején, akinek külpolitikájában igen hangsúlyosak voltak a dinasztikus házasságok. A nagyfejedelmet a Bölcs Jaroszláv névvel illették a Kijivi Rusz felvirágzását szolgáló reformtevékenysége elismeréseként.

Jaroszláv külpolitikai sikerei a dinasztikus családi kapcsolatokon alapultak. Jaroszláv maga a svéd király lányát, Ingigerdát vette feleségül. Harald Bold norvég király fia Jaroszláv Jelizaveta nevű lányát vette feleségül. Jaroszláv másik lánya, Anasztázia I. András magyar királlyal kötött házasságot. Annát pedig Franciaország királya, I. Henrik vette nőül, akinek a halála után fia nagykorúságáig a királyné régensként irányította az országot. Bölcs Jaroszláv középkori rutén államát széles körű nemzetközi elismerés övezte. A nagyfejedelmet joggal nevezték “Európa apósának”.

„Városunk az elmúlt években testvérvárosi kapcsolatra lépett a kárpátaljai településsel, Técsővel” – emlékeztetett köszöntőjében Fördős Attila polgármester. „Ez egy rendkívül gyümölcsöző és jó kapcsolat, ezen keresztül is nagyon sok mindent megismertünk Ukrajna életéből. Tudjuk azt a szomorúságot, hogy egy olyan országról beszélünk, amely háborúban áll a keleti térségében, ezt szomorúan éljük meg, ugyanakkor felelősséggel nyilatkozunk mindig, hiszen a magyar politikai vezetés abban érdekelt, hogy ennek a háborúnak minél előbb véget vessenek Egyértelmű az álláspontunk, hogy nem lehet megkérdőjelezni Ukrajna területi egységét, mert ez az egy, ami biztosíthatja a tartós békét.”

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján megjelent Nepop Ljubov, Ukrajna budapesti nagykövete, aki meleg szavakkal köszönte meg, hogy a város helyet ad a tárlatnak.

„Nagyon hasonlítunk egymásra és nagyon közel állunk egymáshoz, és talán ha a történelmünkbe belenézünk, akkor nincs is min csodálkozni, mert annyi közös szál köt össze minket, hogy ez csak természetes, hogy annyira közel állunk egymáshoz” – mondta a nagykövet asszony magyar nyelven megtartott beszédében.

A nagykövet befejezésül háláját fejezte ki, amiért Magyarország a történelem során támogatta és támogatja Ukrajnát, ezzel is sokat téve az európai egység megteremtéséért.

Az ünnepélyes megnyitón Scsur Olekszandr ukrán művész muzsikált tárogatón és szaxofonon, majd fogadással zárult az esemény. A történelmi fotókiállítás április 1-ig látható a városháza folyosóján. (képünkön: Fördős Attila és Nepop Ljubov)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!