Kezdődik a medvehagymaszezon

Ezekben a hetekben sokan gyűjtenek medvehagymát a magyarországi erdőkben, de ha valaki nem tudja különböztetni a finom medvehagymát a mérgező gyöngyvirágtól, nagy bajba kerülhet.

Bárki gyűjthet medvehagymát az erdőkben, de először is azt kell megtudnunk, hogy ahol járunk, az nem magánterület-e.

Ez esetben csak a tulajdonos hozzájárulásával lehet gyűjteni – mondta az InfoRádióban Burján Endre, a kiváló medvehagyma-lelőhelyként ismert Mecsek területén működő Mecsekerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi osztályvezetője. Állami erdőkben – a törvény úgy fogalmaz – bárki gyűjthet, az egyéni szükségleteinek megfelelően, ez 2 kilogramm fejenként és naponta – folytatta, vagyis egy reklámszatyornyi mennyiséggel bátran lehet távozni az erdőből.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Ne nyomja meg a gombot, ha felugrik egy ilyen értesítés

További szabályok vonatkoznak a védett területre: ott csak a természetvédelmi hatóság engedélyével lehet gyűjteni.

Aki az előírt mennyiségnél többet akar szedni, mondjuk kereskedelmi vagy egyéb céllal, annak az Állami Erdőgazdálkodóhoz is engedélyért kell folyamodnia; ennek az engedélynek már ára van, védett területre pedig csak úgy adnak ki engedélyt, ha a Természetvédelmi Hatóság engedélye már rendelkezésre áll.

Mecsekerdő honlapján elhelyeztek egy térképet, ezen lehet tájékozódni, hogy mely területek ki alá tartoznak és milyen minősítésűek.

Arra külön kell figyelni, hogy a medvehagyma nagyon hasonlít a mérgező gyöngyvirágra. Úgy lehet megkülönböztetni őket, hogy az utóbbinak azért egy kicsit szélesebb és fényesebb a levele, és ami a legfontosabb, nincs hagymaillata. A két növény hasonlóságára egyébként vásárláskor is érdemes figyelni, ott sem árt ellenőrizni, mit veszünk az árustól. A gyöngyvirág ugyanis – amit egyébként pl. szívgyógyszerek készítéséhez is felhasználnak – rendkívül mérgező növény. Rendszertelen és lassú pulzust, hasi fájdalmat és hasmenést okozhat. Közepes mennyiségben fogyasztása akár halálhoz is vezethet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Lehetőségek az eva után
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!