Lepkemonitorozók műhelytalálkozója Szendehelyen

Március 30-31-én Vác közelében, Szendehelyen rendezik meg az Országos Lepke Monitorozó Program (OLM) első műhelytalálkozóját. Ennek célja, hogy bemutassa a program eddigi eredményeit és továbbfejlessze azt nemzetközi és hazai példák felhasználásával. A rendezvény lehetőséget kínál a jelenlegi felmérőknek eredményeik és élményeik megosztására, valamint a jövőben csatlakozni kívánók számára, hogy megismerjék a programban használt módszereket és az abban rejlő lehetőségeket.

A lepkék az állatvilág egyik legnépesebb csoportja, köztük számos ritka és védett fajjal. Magyarországon mintegy 3600 fajuk fordul elő, melyek többsége éjszakai életmódú. Kisebb részük, hazánkban 160 faj, tartozik a nappali lepkék közé. Élőhelyeik átalakulása és zsugorodása miatt, sok fajuk veszélyeztetett és természetvédelmi oltalmat élvez. Hazánkban összesen 76 lepkefaj védett és 9 fokozottan védett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

Emiatt hívta életre az európai nappali lepkevédelmi szervezet, a Butterfly Conservation Europe az Európai Nappali Lepke Monitoring Programot. Ehhez, közvetlenül vagy közvetve, jelenleg közel 20 ország szolgáltat adatokat, és több ezer helyszínen zajlik rendszeres lepkeszámlálás. Magyarország 2015-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, a koordinációt a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület végzi.

A találkozó közel 70 résztvevője között lesznek hivatásos kutatók, természetvédők és olyanok is, akik csak most kezdenek ismerkedni a lepkékkel. A programhoz német és osztrák szakemberek is csatlakoznak, valamint részt vesz a Butterfly Conservation Europe képviselője is. Ez a nem túl nagy, de annál elhivatottabb csapat arra vállalkozik, hogy hazánk teljes területére kiterjessze a lepkék felmérését és ezen keresztül segítse megőrzésüket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

Az Európai Nappali Lepke Monitoring Program az egyik legnagyobb Citizen Science kezdeményezés Európában, melynek során önkéntesek gyűjtenek értékes adatokat a tudomány és a természetvédelem számára.

A találkozó programja során a résztvevők megismerhetik a lepkemonitorozás aktuális hazai helyzetét, ízelítőt kapnak az OLM-hez hasonló magyarországi és külföldi Citizen Science kezdeményezések eredményeiről és első kézből tájékoztatást kapnak a Butterfly Conservation Europe új, ABLE (Assessing ButterfLies in Europe) elnevezésű projektjéről. A találkozó második napja a gyakorlaté, itt lepkehatározási képzések lesznek, valamint a lepkemonitorozás módszereivel kapcsolatos műhelybeszélgetések.

A rendezvényt terepi program zárja, melynek során a résztvevők az OLM egyik közeli helyszínét látogatják meg és közösen végzik el az év első felmérését. A szendehelyi találkozót az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, a Wildtierland Hainich gGmbH, a Helmholz-Zentrum für Umweltforschung GmbH–UFZ és a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület közösen szervezi. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!