Szigorú határidőre figyelmeztetik a méhészeket

A Magyar Államkincstár felhívja a méhész-gazdálkodók figyelmét arra, hogy a méhészetek varroa atka elleni gyógyszeres védekezésének támogatására 2019. április 8-áig nyújthatják be kifizetési kérelmeiket személyesen vagy postai úton a lakhely/székhely szerint illetékes megyei kormányhivatalhoz – olvasható a mezogazdasag.hu oldalon.

A rendeletben szereplő határidő eredetileg április 6., miután azonban ez egy szombati nap, a határidő április 8-án jár le. A közleményben hangsúlyozzák, hogy ha valaki nem adja be határidőre a kifizetési kérelmét, akkor azt elutasítják.

A támogatási jogosultság alapja a Tenyészet Információs Rendszerbe (TIR) – 2018. szeptember 30-i fordulónapra vonatkozóan – legkésőbb 2018. november 15-éig bejelentett és nyilvántartásba vett, valamint a kifizetési kérelem benyújtásának napján is a kérelmező tulajdonában lévő méhcsaládok száma.

A jóváhagyott, vagy részben jóváhagyott kifizetési kérelem esetében a méhész-gazdálkodónak a támogatott vényköteles és nem vényköteles gyógyszerek, illetve a gyógyhatású készítmények teljes csomagolóanyagát legalább 2019. október 15-éig meg kell őriznie. Aki ezt nem teszi meg, a támogatás jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak minősül.

Méhatka: A varroa atkák, méhatkák csak méhek kolóniáiban élősködve képesek szaporodni. Megtapadnak a méhek testfelületén, a rovarok szövetnedveiből táplálkoznak, miközben kórokozókat, vírusokat is terjeszthetnek.
A betegségek hatására a mézelő méh kolóniája legyengül és a méhész szakszerű gondozása nélkül elpusztul. ♦
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!