Új épületet avattak a Királyréti Kirándulóközpontban

Új értékkel gazdagodott az Ipoly Erdő Zrt. turisztikai kínálata, mely a kirándulók számára nyújt további lehetőségeket. Nagy István agrárminiszter ünnepélyes keretek között adta át a társaság idei jelentős beruházását, a Királyréti Kirándulóközpont legújabb épületét.

Nagy István, az agrártárca vezetője a központ csütörtöki avatásán, Szokolyán azt mondta: meg kell ismertetni és meg kell szerettetni a természet értékeit a társadalommal, ennek érdekében a minisztérium a Bejárható Magyarország program keretében jelentős fejlesztéseket hajtott végre az állami erdőkben. Hozzátette, hogy ennek eredményeként az erdők „a leglátogatottabb turisztikai attrakciók közé emelkedtek”.

Az agrárminiszter kitért arra, hogy a minisztérium következő feladata az ökoturisztikai fejlesztések hálózatának kialakítása. Ennek érdekében összehangolják az erdőgazdaságok és a nemzeti park igazgatóságok fejlesztéseit és együttműködnek az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos hivatalával, valamint a Magyar Természetjáró Szövetséggel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, azt emelte ki, hogy a Börzsöny egyre népszerűbb lakó- és kirándulóhely, még a külföldiek körében is. Egyre több a lehetőség itt a szabadidő eltöltésére. köszönhetően a kisvasút- és a turistaút-, valamint a szálláshely- és bicikliút-fejlesztéseknek is. Ráadásul a minőségi szolgáltatásokat megfizethető áron kínálják az ide érkezőknek.

Az államtitkár elmondta: fontos, hogy az erdei iskolák, a táborozások a tanévek rendes részeivé válnak, ezért is jelentős a tavaly indított Csodaszarvas program, amely lehetővé tette 698 iskola 6500 tanulójának, hogy több éjszakát töltsön erdei szállásokon, természeti környezetben. Az idén szeretnék a program támogatását 7700 gyerekre kiterjeszteni.

“Fontosnak tartjuk az épített örökség megóvását, megőrzését. A jelenlegi fejlesztés lehetővé tette, hogy a 150 éves, egykori uradalmi iskolát, mely később erdészlakként is működött, ma a közjólét és a turisztika szolgálatába állítsuk” – hangsúlyozta az átadó alkalmával Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

A rekonstrukció során az épületben egy múzeumi részt alakítottak ki, emellett megnyitottak még egy erdei boltot és egy kávézót.

A múzeum gazdálkodástörténeti bemutatóhely, mely a környék gazdag múltjával, az itt folytatott bányászat, vaskohászat és erdőgazdálkodás történeti emlékeivel ismerteti meg az érdeklődőket. A létesítmény tovább gazdagítja Királyrét turisztikai szolgáltatásait, és lehetőséget teremt arra, hogy a térség tárgyi és szellemi értékeit méltó módon mutassák be a nagyközönségnek.

“A Királyréti Kirándulóközpont átadásával nem állnak meg a fejlesztések a társaságnál, tovább dolgozunk azon, hogy a pihenni vágyók előtt még szélesebbre tárjuk erdeink kapuit, hiszen ma már, az erdővagyon kezelése mellett az erdészek egyik fontos  feladata az erdők természeti, kulturális és történelmi értékeinek megőrzése és bemutatása. Szeretnénk olyan szolgáltatást nyújtani, mely hozzájárul a szabadidő egészséges, tartalmas eltöltéséhez. Ezért is vagyunk büszkék a ma átadott Királyréti Kirándulóközpontra” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

A Királyréti Kirándulóközpont fejlesztése 228 millió forintba került, ebből 153 millió forint érték a Gyalogszerrel felfedezni a Börzsöny turisztikai termékkínálatát című projekt támogatási összegéből valósult meg.  A fennmaradó hányadot az erdőgazdaság a tevékenységének bevételéből biztosította. (képünkön: Nagy István [j2], Rétvári Bence [j4], Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár [b2], Kiss László [b], valamint Némethné Pintér Csilla, Szokolya polgármestere [j3] és Tassy Márk, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke [j] átvágja a nemzeti színű szalagot – fotó: MTI)  ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!