Váci köz-tér: jaj de jó az olaszoknak – vagy mégsem?

Egy hete valami megváltozott. Március 6-től lehet igényelni az alapjövedelmet, de nem mindenki kaphat, csak a legszegényebbek. Ezért a kormány megvonta a határt. Az kaphat „ingyen pénzt”, aki megfelel a következő feltételeknek: évente kevesebb mint 6000 eurót (kb. 1,9 millió forint) keress, a bankszámláján sem lehet ennél több pénz, valamint nem lehet hat hónapnál fiatalabb autója.

Nem kell előkapni a zsebszámológépet, mert fejben is könnyen kiszámítható: a havi 500 euró átszámítva több mint 150 ezer forint. Egy ember havonta maximum 780 eurót (246 ezer forint) kaphat, míg egy három felnőttből és két gyerekből álló család akár 1330 eurót (420 ezer forint), ami vetekszik a francia és a német bérminimumokkal (530, illetve 400 euró). Ez azért figyelemreméltó, mert mindkét országban magasabb az egy főre jutó jövedelem, mint Olaszországban – írja a Privátbankár.

Itáliában egyébként nem létezik nemzeti minimálbér, hanem körülbelül 800 különböző megállapodás az egyes szektorokra, ám a kisebb cégek ezeket hajlamosak figyelmen kívül hagyni, így különösen az ország szegényebb részein a dolgozók jelentős részének fizetése nem éri el a 780 eurót.

A történet tehát olasz, nem magyar. Ott a rettentő rossz gazdasági helyzetben vezették be a garantált alapjövedelmet, amelyre a hírek szerint eddig csupán kevesebb mint 50 ezren jelentkeztek.

Nálunk dübörög a gazdaság, tehát ha most születne hasonló döntés, az olasz garantált alapjövedelem többszörösét kellene kifizetni. Vagy mégsem? ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments