Fontos információkat oszt meg használóival a Facebook

Módosította felhasználási feltételeit a Facebook, és a jövőben egyértelműen tájékoztatni fogja felhasználóit az adataik felhasználásáról – közölte az Európai Bizottság kedden.

A brüsszeli testület üdvözölte a lépést, amely közleménye szerint az európai nyomásgyakorlásnak köszönhető.

A közösségi oldal egyebek mellett

  • részletesen ismertetni fogja, hogy milyen, felhasználói adatokon alapuló szolgáltatásokat értékesít harmadik felek számára.
  • Világosan közzéteszi emellett azt is, hogy a felhasználók hogyan szüntethetik meg a profiljukat, illetve a fiókok milyen okokból tilthatók le.
  • A vállalat a felhasználási feltételekben elmagyarázza majd, hogy az ingyenes szolgáltatásokért cserébe hozzá kell járulni az adatok megosztásához és a kereskedelmi hirdetésekhez.

Ebből egyértelműen ki fog derülni, hogy a Facebook üzleti modellje keretében célzott reklámszolgáltatásokat értékesít a kereskedőknek a felhasználók profiljából származó adatok elemzésével – mutattak rá.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Ha a Facebook vissza akarja nyerni a fogyasztók bizalmát az elmúlt időszak botrányai után, akkor nem szabad bonyolult jogi szakzsargon mögé bújnia azt illetően, hogy miként keres milliárdokat az emberek adatain – mondta Vera Jourová fogyasztóvédelemért felelős uniós biztos.

Az amerikai cég legkésőbb június végéig maradéktalanul eleget fog tenni világszerte az általa vállalt kötelezettségeknek, amit a bizottság ellenőrizni fog.

Az Európai Bizottság és a tagállamok fogyasztóvédelmi hatóságai tavaly arra kértek a Facebookot, hogy hozza összhangba felhasználási feltételeit az uniós joggal. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!