Itt a harmadik csapás a magyar gyümölcsnek

Minden feltétel adott a gyümölcsfák hajtáselhalását okozó gombás megbetegedéséhez, a meggy és az őszibarack még menthető, bár utóbbit a tavaszi fagyok és az általános vízhiány is megtámadta.

Áldásként érkezett az eső, és talán az utolsó utáni pillanatban, de még időben – gondolhatnák sokan, és talán gondolják is az agráriumban élők és dolgozók. Ám míg az aszály sújtotta területeket áldásként érték az esőzések az elmúlt napokban, a virágzó csonthéjas gyümölcsfáknál nagyon rossz volt az időzítés, minden együtt áll ahhoz, hogy a súlyos hajtáselhalást okozó moníliás betegség megjelenjen.

Mint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal friss közlése rámutat, a meggy és az őszibarack esetében még nem késő a védekezés, méghozzá gombaölő szerek permetezésével, amihez a hivatal honlapján található információk is segítséget nyújtanak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

A házi kármegelőző módszeren kívül rendelkezésre állnak még növényorvosok és kiskerti szaktanácsadók, akiknek internetes elérhetőségein keresztül hasznos információk érhetők el.

Amire a Nébih szerint alapvetően figyelni kell, hogy virágzáskor kiemelten védendőek a méhek, így kerülendőek azok a szerek, amelyek károsíthatják ezeket a rovarokat.

A gyümölcsfákra idén amúgy is rájár a rúd. Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az InfoRádióban elmondta, a talaj menti fagyok révén a gyümölcs számára hosszúra nyúlt tél akár 50-80 százalékos fagykárt is okozhatott a kajszi- és őszibaracknál az Alföld déli felén.

A szervezet alelnöke, Apáti Ferenc mindehhez hozzátette, gyümölcsökkel gazdálkodni ma már megfelelő öntözőrendszer nélkül nem lehet, viszont a magyar agráriumban még mindig sokfelé nem megoldott az öntözés lehetősége, aminek idén a gabona is kárát fogja látni. Már tavaly sem volt a legjobb év a gyümölcsöknél.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tornadóval buktak le

Hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt Nagy István agrárminiszter, aki egyebek között arról beszélt, hogy a klímaváltozás részeként megjelent szélsőséges időjárási jelenségektől nem kell megijedni, meg kell találni rá a megfelelő választ olyan növények termesztésével, melyek alkalmazkodnak a változó viszonyokhoz. – írja az Infostart.hu ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!