Kevés gyümölcsöt és zöldséget esznek a gyerekek

Az elmúlt években ugyan nem nőtt a magyar gyerekek körében a túlsúlyosak és elhízottak aránya, de minden harmadik 10 év körüli gyereknél kritikusan alacsony a csontok növekedéséért felelős kalcium bevitele, negyedüknél pedig a zöldség-és gyümölcsfogyasztás is messze elmarad az ideális mennyiségtől – mondta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége felméréseiből.

Még mindig igaz, hogy minden negyedik gyerek túlsúlyos – mondta az InfoRádiónak Kubinyi Jolán. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége elnöke hozzátette: az elmúlt 2-3 évben a gyermekkori elhízás mértéke stagnált Magyarországon, melyet a WHO is pozitívumként emelt ki.

A szakértő szerint a gyerekek kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, napi 400 gramm lenne, ennek nagyjából a kétharmadát fogyasztják el. Tejből és tejtermékből is többet kéne bevinniük. Ezeknek és az elhízásnak felnőttkorban komoly következményei lehetnek: akár anyagcsere- és daganatos betegségek kialakulásához is hozzájárulhat.

Törekedni kell arra, hogy hiteles forrásból tájékozódjunk a helyes táplálkozásról, nem pedig a divatot, a trendet követni – hívta fel a figyelmet Kubinyi Jolán. A www.okostanyer.hu-n számtalan megbízható információ áll a szülők és gyermekek rendelkezésére – tette hozzá. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!