Ligettakarítás: két nap sok tettel

A hagyományoknak megfelelően a ligettakarítás legaktívabb programja az idén is a Hétkápolna környezetének húsvét előtti nagytakarítása volt. Az őszről rengeteg elrothadt falevél gyűlt össze, ami az erdőben komposztként a növényzet tápanyagaként hasznos lenne, de itt a templom környezetében a növeli a balesetveszélyt a templomba járók, vagy a sportolni vágyók számára. Ezért a tavalyról itt maradt avart össze kellett gyűjteni és zsákokban el kellett szállítani.

Ez nagy munka és rengeteg szorgos kezet igényel, amihez pont jól jött, hogy a városból szinte minden iskola képviseltette magát egy-egy csoporttal. A holding kertészeti részlege Mezei Helga főkertész vezetésével is támogatta munkájukat. Az összes felelhető kézi szerszámot és big-beget rendelkezésre bocsátotta, és gondoskodott az avar komposzttelepen való elhelyezéséről. Az eső néha eleredt és leszállt a köd a hidegfront hatására, de a gyerekek hősiesen helyt álltak és délre kitakarították a ligetet.

Japán akácok ültetése a stációk között

Nem maradt abba a munka április 13-án, szombaton sem. Az ideérkező iskolásoknak is akadt munkájuk jócskán. A SZAVAD egyesület kezdeményezésére került sor a hiányzó japán akácok pótlására.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ligettakarítás iskolásokkal és civilekkel

Az egyesület gyűjtést rendezett és 25 konténeres japán akácfát vásárolt, amiket a szombatra ide látogató egyesület, a váci polgárok és iskolások ültettek el. Ehhez azonban először a kiszáradt, kiöregedett, vagy éppen a vandálok által kitört fákat kellett kiásni, melyet a város főkertésze gépekkel végeztetett el annak érdekében, hogy sikerüljön a telepítés. Kézi munkával a gyökerek kiásására sem lett volna elég az idő.

A 25 fa ültetéséhez a DMRV Zrt hozott vizet a helyszínre, amivel sikerült megöntözni az elültetett fákat. Azt ígérték, hogy az ültetést követő hetekben, ha nem esik megfelelő mennyiségű eső eljönnek a lajtos kocsival és adnak inni a fiatal csemetéknek.

Az ültetést szervező Matkovich Ilona képviselő mellett több képviselő is eljött és ki-ki segítette a munkát. Mokánszky Zoltán alpolgármester a pénteki takarításon, Steidl Levente képviselő „Madáchos” diákjaival a szombati programon fogott szerszámot és segítette a munkát, Kovács Ágnes képviselő asszony Leontin atya fájának ültetését segítette. Kiss Zsolt képviselő hagyományosan a park padjainak festését szervezte, hogy azok a következő évben is lehetőséget nyújtsanak az ide látogatók megpihenésére.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

Elültettük dr. Stella Leontin atya fáját

A templomkertben van egy hely, ahová annak idején, ha oly sok teendője mellett akadt egy kis ideje szívesen kiült Leontin atya. Rálátni a csodatévő szentvíz és a Mária-forrásokra, amik emlékeztetik az embert, hogy hitünk tele van csodákkal, melyek megerősítenek bennünket azokban a percekben, amikor gyengének és fáradtnak érezzük önmagunkat.

Erre a helyre ültették el a szomorú fűzfát, amit Leontin atya fájának neveztek el. A fa mellé került egy szépen csiszolt nagy kő, amit Klimász János kőfaragó ajánlott fel és ő véste bele, hogy „Dr. Stella Leontin atya emlékére”. Rajta kívül sokan ellátogattak a megemlékezésre, akiknek egykor Leontin atya hirdette az igét.

Az emlékkő mellett dr. Varga Lajos segédpüspök, és Kovács József atya és dr. Sztankó Attila atya emlékezett, aki először a Hétkápolnában, majd most Máriabesnyőn vette át Leontin atya örökségét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

A kis fa elültetése előtt Bíró György, – nem mint a ligeti programok szervezője, hanem a hívek közül az egyik – elevenítette fel az atya emlékét, akinek a tanítása túlnőtte a falakat és a hívek a Liget árnyas fái alatt a természetben hallgatták a miséit.

A pad, ami a most elültetett szomorú fűz mellé került, lehetőséget ad az odalátogatónak egy kis pihenésre, erőgyűjtésre, hogy felállva újult erővel ismét hinni tudjunk Istenben, önmagunkban és a természetben.

A szervezők ezúton köszönik meg azoknak, akik a két nap alatt lelkesedésüket tettekben teljesítették ki. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!