Milliós bírság fenyeget, ha nem figyelünk!

Itt a jó idő, egyre többen töltik a hétvégéket a kertben vagy a telkükön, és grilleznek, bográcsoznak, vagy leveleket égetnek. Nem mindegy azonban, hogy mit és mikor csinálnak.

A tűzvédelmi szabályok megszegői komoly bírságra is számíthatnak – a penzcentrum.hu összeszedte, mire érdemes figyelni – különösen most, hogy a Katasztrófavédelem honlapján elérhető tájékoztatás szerint jelenleg sehol nincs tűzgyújtási tilalom Magyarországon.

Bő négy éve, 2015. március 5-én lépett hatályba az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely fontos előírásokat fogalmaz meg, többek között a kertes házak és telkek tulajdonosaira nézve is.

A lakosság számára az egyik legjelentősebb változás, hogy, az élet és értékvédelem jegyében, a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Prohuman Diákmunka: kiemelt területen akár 4000 forint is lehet a diákmunkások órabére

Ez alól kivételt csak az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakok és módok jelentenek.

A helyi szinten előírt szabályok között lehet például, hogy

  • Avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.
  • Az égetés minden héten kizárólag a meghatározott időpontban (pl.: pénteken 15 órától 20 óráig) történhet, amennyiben az időjárási viszonyok azt lehetővé teszik.
  • Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (PVC, veszélyes hulladék).

Az égetési korlátozás vagy tilalom viszont nem jelenti azt, hogy a kerti hulladékot bárki felhalmozhatja a kertjében. A törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Mi hozhat megoldást az új szülészeti rendszerbe? - Mi segíthet, hogy ne félj, ha szülni készülsz

Akit szabálytalanságon érnek, komoly pénzbírságra számíthat. A bírság 10, illetve 20 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben akár a többmilliós összeget is elérheti.

Ha például valaki megszeg egy tűzvédelmi előírást, és azzal tüzet idézett elő, a bírság összege 10 ezer forintról kezdődik, de a felső határa 1 millió forint. Ha pedig olyan tűz keletkezik, amelyhez a tűzoltóknak is ki kell vonulniuk, akkor már 20 ezer a minimum és 3 millió forint a maximum bírság.

Ha pedig közvetlen tűz- vagy robbanásveszélyt idéz elő egy előírás megszegése, akkor 20 ezer és 1 millió forint közti bírság szabható ki.

A tűzvédelmi bírság kiszabására a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság jogosult. – írja az infostart.hu ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!