Milliós bírság fenyeget, ha nem figyelünk!

Itt a jó idő, egyre többen töltik a hétvégéket a kertben vagy a telkükön, és grilleznek, bográcsoznak, vagy leveleket égetnek. Nem mindegy azonban, hogy mit és mikor csinálnak.

A tűzvédelmi szabályok megszegői komoly bírságra is számíthatnak – a penzcentrum.hu összeszedte, mire érdemes figyelni – különösen most, hogy a Katasztrófavédelem honlapján elérhető tájékoztatás szerint jelenleg sehol nincs tűzgyújtási tilalom Magyarországon.

Bő négy éve, 2015. március 5-én lépett hatályba az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely fontos előírásokat fogalmaz meg, többek között a kertes házak és telkek tulajdonosaira nézve is.

A lakosság számára az egyik legjelentősebb változás, hogy, az élet és értékvédelem jegyében, a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Forgalomba állt az első megújult Bzx mellékkocsi

Ez alól kivételt csak az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakok és módok jelentenek.

A helyi szinten előírt szabályok között lehet például, hogy

  • Avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.
  • Az égetés minden héten kizárólag a meghatározott időpontban (pl.: pénteken 15 órától 20 óráig) történhet, amennyiben az időjárási viszonyok azt lehetővé teszik.
  • Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (PVC, veszélyes hulladék).

Az égetési korlátozás vagy tilalom viszont nem jelenti azt, hogy a kerti hulladékot bárki felhalmozhatja a kertjében. A törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Forgalomba állt az első megújult Bzx mellékkocsi

Akit szabálytalanságon érnek, komoly pénzbírságra számíthat. A bírság 10, illetve 20 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben akár a többmilliós összeget is elérheti.

Ha például valaki megszeg egy tűzvédelmi előírást, és azzal tüzet idézett elő, a bírság összege 10 ezer forintról kezdődik, de a felső határa 1 millió forint. Ha pedig olyan tűz keletkezik, amelyhez a tűzoltóknak is ki kell vonulniuk, akkor már 20 ezer a minimum és 3 millió forint a maximum bírság.

Ha pedig közvetlen tűz- vagy robbanásveszélyt idéz elő egy előírás megszegése, akkor 20 ezer és 1 millió forint közti bírság szabható ki.

A tűzvédelmi bírság kiszabására a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság jogosult. – írja az infostart.hu ♦

14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!