Az Aranycsapat és a váci labdarúgás legszebb emlékei

Több 100, futballhoz kapcsolódó ereklye érkezett Vácra a Madách Imre Művelődési Központba, ahol a május 31-ig tartó kiállításon lehet megnézni a felbecsülhetetlen értékű tárgyakat. A kiállítást Kolláth József hozta el Vácra, aki annak az Aranycsapat Öröksége Alapítványnak az elnöke, amelynek a legendás világverő magyar együttes két néhai tagja, a kapus Grosics Gyula és a hátvéd Buzánszky Jenő is tagja volt.

„A relikviák gyűjtését 8 évvel ezelőtt kezdtem, ennek eredményét lehet megnézni. A váci labdarúgással kapcsolatos gyűjtemény pedig gyerekkori barátom, Oláh Tamás munkásságának köszönhetően került a váci kultúrközpontba” – meséli Kolláth József. Az utóbbi név ismerős lehet az olvasóinknak: a váci Dunakanyar Forte ALC szektorlabda játékosa bronzérmet nyert a tavalyi portugáliai világbajnokságon, amiről itt számoltunk be.

Kolláth József és Oláh Tamás mellett Nagy Imre érme- és mezgyűjtő emléktárgyai, valamint Pencz Zsolt magángyűjtő labdái láthatóak a vitrinekben és a falakon. Az első teremben az angolok elleni legendás londoni 6:3-as, majd budapesti 7:1-es meccsek belépőjegyei 1953-ból, illetve az 1954-es visszavágóról, egy pár futballcipő az 50-es évekből, a 80-as évek magyar válogatottjának eredeti mezei találhatóak, a magyar aranyéremmel záruló Helsinki olimpia díjátadójának fotója mellett különleges és ritka felvételeket is megnézhet a látogató.

Sok képen látható Puskás Ferenc, de a szervezők igyekeztek mindenkiről megemlékezni. Az egyik sarokban a Ferencváros történelmének emlékei láthatóak, a másik terem felé lépve pedig bal kézre a Fradi-sas jelmeze álldogál, jobbra pedig az FTC-legenda Lipcsei Péter utolsó, 647. meccsének labdája pihen még 2006-ból.

Az FTC korábbi kabalája, a zöld sas, a háttérben magyar válogatott, köztük Puskás Ferenc emléktárgyak
Az FTC korábbi kabalája, a zöld sas, a háttérben magyar válogatott, köztük Puskás Ferenc emléktárgyak

A másik terembe érve középen az egykori Népstadion (helyén épül az új Puskás Ferenc stadion) egyetlen makettje tornyosul. A futball környékbeli szerelmeseinek talán ez a rész a legszebb, mert itt a váci labdarúgás aranykorának különleges emlékei sorakoznak elképesztő bőséggel: a teljesség igénye nélkül Nagy Tibor, Romanek János, Füle Antal, Koszta János, Rob Kornél, Nyilas Elek, Horváth Péter, Vitelki Zoltán, Sipeki István, Vén Gábor, Nyikos József, Kasza István, Kovács Péter, Schwarcz Zoltán és Vojtekovszki Csaba mezei, zászlók, pulóverek, sálak és labdák őrzik a váci foci sikereinek emlékét.

Egy magángyűjtő jóvoltából az 1984-től a Vácról szóló, albumba rendezett meccsbeszámoló cikkeket is végig lehet lapozni, és helyet kapott az éppen 25 éve magyar bajnoki címet szerző Vác FC Samsung csapatának ünnepi piros színű, valamint Csank János mester szürke zakója, továbbá egy külön vitrin mutatja be azt a szezont, amikor a Vác 1987-88-ban először szerepelhetett az élvonalban.

A vitrin, amely a Vác FC 1988-as, első élvonalba történő feljutásának emlékeit őrzi
A vitrin, amely a Vác FC első élvonalba történő feljutásának emlékeit őrzi

„A jelenkor példaképei is képviseltetik magukat a kiállításon: egyebek között Dzsudzsák Balázs PSV Eindhovenben, Szalai Ádám a gelsenkircheni Schalke csapatában, valamint Torghelle Sándor MTK-s és Böde Dániel FTC-s, pályán viselt mezei. Ez nem csak hobbi, hanem szerelem és elhivatottság; ha csak gondolatban is, de napi 1-2 órát biztosan foglalkozom a gyűjteménnyel” – zárja a beszélgetést Kolláth József. ♦

A legendás Aranycsapathoz kapcsolódó relikviák is láthatók a váci kiállításon
A legendás Aranycsapathoz kapcsolódó relikviák is láthatók a váci kiállításon
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!