Bemutatták a Törvényszék új székházának terveit

Május 6-án épületbejárással egybekötött projektbemutatót tartott a Budapest Környéki Törvényszék (BKT). A Hungária körút 179-187. szám alatt található ingatlan tulajdonjogát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján szerzi meg az Országos Bírósági Hivatal (OBH), miután megtörténik bírósági épületté való átalakítása.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a BKT. Az új bírósági épület kialakítása része annak az OBH elnöki célkitűzésnek, amelyben – mind a környezet, mind a felszereltség, a tárgyi környezet és a technológia tekintetében – XXI. századi bíróságok fogadják az ügyfeleket, és a dolgozók is a hivatásukhoz méltó munkakörülmények közt végezhetik napi feladataikat. A BKT az ország második legnagyobb ügyforgalmú bírósága, illetékességi területe Pest megyében több mint egymillió lakosra terjed ki, így elengedhetetlen a gyors, hatékony és időszerű ítélkezéshez és ügyintézéshez szükséges feltételek megteremtése. Ehhez biztosít lehetőséget az új székház.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Muzsika a Kertben

Dr. Vajas Sándor, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese kiemelte, hogy az OBH elnöke által 2012-ben kitűzött hat stratégia célj egyike a tárgyi feltételek biztosítása, azok optimális elosztása és hasznosítása. Ezek közül is az egyik legfontosabb a bírósági épületek fenntartása, megújítása. Az OBH elnöke mindig is kiemelt feladatnak tekintette, hogy olyan környezetet teremtsen a munkatársak és az ügyfelek számára, amely méltó az igazságszolgáltatáshoz. A volt M3 székház „A” és „B” épületrészének megújulásával megnyugtatóan fog rendeződni a BKT több mint 500 munkatársának az elhelyezése, biztosítható lesz a nyugodt, színvonalas ítélkezési munka.

Dr. Gerber Tamás, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke ismertette az eddigi és az új projektszervezetet, amelyben a BKT vezetése –  az OBH közreműködésével ­- helyi szinten, a helyi sajátosságokat legjobban ismerve, hatékonyan és eredményesen képes menedzselni az új székház átalakításával és a költözéssel járó feladatokat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Ajándék volt minden perc és óra" - Tolnay Klárira emlékeznek születése 110. évfordulója alkalmából Mohorán

Dr. Németh Zoltán, a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság igazgatási feladatok ellátásával megbízott bírája az új székházhoz vezető utat mutatta be, a Pestvidéki Királyi Törvényszék felállításától a Thököly úti épületig, majd a jövőt ismertette, ami egy XXI. századi bíróság létrehozásával jön el.

Dr. Smid Erika, a Budakörnyéki Járásbíróság elnöke a jelenleg is bíróságként működő „A” épület, valamint a leendő bírósági „B” épület terveit mutatta be. A tízszintes „A” épületben összesen 54 – kép- és hangrögzítésre, valamint távmeghallgatásra is alkalmas – tárgyalóterem, korszerű és komfortos ügyfélközpont, valamint céginformációs iroda kerül kialakításra. Ebben az épületrészben kapnak helyet a BKT egyes főosztályai, a Gazdasági Kollégium, a Civil Csoport, az oktatótermek, klubszoba és a könyvtár.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Muzsika a Kertben

A hétszintes, közel 8.400 négyzetméter alapterületű „B” épület több mint 300 fő igazságügyi dolgozó megfelelő körülmények közt való elhelyezésére ad lehetőséget. A földszinten egy multifunkciós rendezvénytermet alakítanak ki, az emeleteken a Budakörnyéki Járásbíróság, a Polgári, Közigazgatási-Munkaügyi Kollégium, a Büntető Kollégium, a végrehajtók irodája, a büntetés-végrehajtási csoport, valamint a BKT elnöksége kap majd helyet.

A BKT a felújított B épületet várhatóan 2020 nyarán veheti birtokba, a két épületrész teljes átalakítása 2021 végére várható. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!