Egy autós videó alapján is eljárást indíthat a rendőrség

Akár egy videófelvétel alapján is indulhat eljárás a szabályszegő autósok ellen, ehhez azonban több feltételnek is teljesülnie kell. A múlt héten az Infostart birtokába jutott egy videófelvétel, amelyen egy, egymás után több szabálytalanságot elkövető sofőr manőverei láthatók. Az Országos Rendőr-főkapitányság a felvétel alapján eljárást indított a sofőr ellen.

Az ügy apropóján megkeresték az ORFK-t, ahonnan írásban azt a választ kapták, hogy a rendőrség a látókörébe kerülő, kiemelt tárgyi súlyú szabályszegés, vagy bűncselekmény gyanúját felvető esemény esetén hivatalból eljárást indít. Ám azzal, hogy a hatósághoz eljut egy felvétel, még nem indul automatikusan eljárás. Ehhez több dolog is kell.

Például, hogy

  • azonosítható legyen a helyszín,
  • hogy valóban szabályt sértett-e a sofőr, és
  • hogy kiderüljön, Magyarországon történt-e az eset, hiszen a magyar hatóságok csak a határokon belül járhatnak el.
  • A felvétel készítésének idejét is ismerni kell, mert ilyen esetekben is létezik elévülés.
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Ráadásul, mint az ORFK leveléből kiderül, a felvételen szereplő időpont nem elég, azt ugyanis a felvétel készítője állítja be a készüléken. Ebből az következik, hogy egy ilyen felvétel megszerzése után újabb bizonyítékokat kell gyűjteni – például a készítő tanúvallomását.

Magyarország útjain, főleg Budapesten gyakran találkozni kisebb-nagyobb szabálysértéseket elkövető autósokkal. Az ORFK Baleset-megelőzési osztálya épp a múlt héten tett közzé egy felmérést a témában – mondta el az InfoRádiónak, Berzai Zsolt rendőralezredes.

Ebből az derült ki, hogy a magyar járművezetők fele, egész pontosan 51 százaléka együttműködő, nyugodt sofőrnek számít, vagyis defenzívnek mondható.

A fiatalok és a fővárosiak kevésbé tűnnek előzékenynek a volán mögött, míg a vidékiek és az idősebbek nagyobb körültekintéssel vesznek részt a forgalomban – mondta Berzai Zsolt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

A közlekedési szabályok mindenkire egyaránt vonatkoznak, így a forgalom akkor működhet rendesen, ha ezeket a szabályokat mindenki betartja, és ha kell, a többi közlekedővel előzékeny és udvarias – tette hozzá a rendőr-alezredes.  ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!