Ennyi pluszpénzt jelent a diploma

Még mindig a diplomás végzettségekkel lehet a legjobban keresni – derül ki egy, a Magyar Nemzet által idézett felmérésből. Autóipar, építőipar, adminisztráció, szállítmányozás és értékesítés – ezek azok a területek, ahová – a felmérések szerint – leginkább keresik az érettségivel rendelkező munkaerőt.

Az érettségi vizsgák javában zajlanak, ennek kapcsán az infostart.hu utánajárt, mire is elég ma a középiskolai végzettség, lehet-e boldogulni diploma nélkül.

A fizetési adatok szerint nagyságrendekkel jobb helyzetben vannak a felsőoktatásban végzettek. Egyetemi és főiskolai diplomával ma bruttó 400 ezer forint feletti átlagkeresetre lehet számítani. Aki továbbtanulás helyett megáll az érettségi vizsgánál, ennél durván százezer forinttal vihet haza kevesebbet, de még így is 17 százalékkal jobban keres, mint akinek érettségije sincs – írta a Magyar Nemzet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Extrém telet hozhat a szokatlan jelenség: nem kezdett el befagyni a Jeges-tenger

A Workania által működtetett Fizetések.hu felmérése alapján az érettségizett munkavállalók átlagkeresete bruttó 304 ezer forint, érettségi nélkül pedig bruttó 260 ezer forint. A különbség tehát 17 százalék – fogalmazott a lapnak Ficza János.

Egy korábbi felmérés arra is rámutat, hogy az alacsonyan iskolázottak fizetése nagyobb mértékben emelkedett, mint a diplomásoké. A szakközépiskolát végzett munkavállalók fizetése 2013 és 2018 között bruttó 155 ezerről 233 ezerre változott, ami ötvenszázalékos emelkedés. Az érettségizett és OKJ-végzettségűek bére, 45 százalékos növekedés után, 270-280 ezer forint körül mozgott tavaly. A főiskolát végzettek körében 25, egyetemi diplomásoknál 35 százalékos a növekedés, de náluk jóval 400 ezer fölé rúgnak a bérek. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!