Hét évet kapott a vasúti pénztárost kirabló férfi

A Budapest Környéki Törvényszék május 15-én megtartott nyilvános előkészítő ülésen hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki rablás útján kísérelt meg pénzt szerezni és késsel fenyegette a vasúti jegypénztárost. A Törvényszék a vádlottat rablás bűntettében 7 év fogházbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság döntése értelmében a férfi köteles kártérítés jogcímén a rabolt pénzt (31 ezer forintot) a MÁV-Start Zrt. részére maradéktalanul megfizetni.

A büntetett előéletű férfi lemondott a tárgyaláshoz való jogáról és elismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

A vádlott 2018. július 19-én az esti órákban, otthonában elhatározta, hogy nagy mennyiségű készpénzt szerez úgy, hogy a Nagymaros-Visegrád vasútállomáson a jegypénztárost késsel fenyegetve a bevétel átadására kényszeríti. A vádlott abban bízott, hogy legalább egymillió forintot talál a pénztárban. A vádlott ezért fekete hosszúnadrágot és kapucnis fekete felsőt húzott, valamint magához vett egy kb. 30 cm-es hosszúságú konyhakést és egy fekete, rövid ujjú pólót, utóbbit azért, hogy azt az arca elé kötve álcázza magát.

Ezen túlmenően a cselekményt követően a menekülés megkönnyítése érdekében váltóruhát is összekészített és azt a Duna-parton elrejtette. Ezután az állomás épületéhez ment és figyelte, hogy a munkaidő végén mikor hagyja el a jegypénztáros a helyiséget.

A sértett éjszaka 11 óra körül készült hazamenni. A vádlott ekkor – a kapucniját mélyen a fejébe húzva, arcát a pólóval takarva – hátulról erősen megmarkolta a sértett vállát, a kést fenyegetően a sértett mellkasa előtt tartva, betaszigálta őt a jegypénztárba, majd eltorzított hangon többször felszólította, hogy nyissa ki a széfet és adja oda a pénzt! A sértett erre közölte a vádlottal, hogy nincs pénz a széfben.

Mikor a vádlott meglátta, hogy a széf nyitva van és csakugyan üres, odalépett a pénztári íróasztalhoz, kiszakította a pénztárfiókot és abból elvitte az ott lévő 31 ezer forintot, majd futva elhagyta az állomás épületét. A sértett segítséget kért, az akkor az állomásra beérkező vonat mozdonyvezetőjétől. A vádlott a bűntett után az elkövetéshez használt ruhákat és kést a folyóba dobta. Az elvitt pénzt felélte, ezzel 31 ezer forint kárt okozva a MÁV-Start Zrt.-nek, amely nem térült meg.

Az ítéletet minden az eljárásban résztevő fél tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!