Heteken belül befejeződik a mentőállomás felújítása

Hatvan millió forintból a nyárra megújul a váci mentőállomás – jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, városunk országgyűlési képviselője még tavaly. A munkálatok néhány hete megkezdődtek, s a tervek szerint a nyolcvanas években épített központ kívül-belül megújul. 

Csütörtökön Rétvári Bence Csató Gáborral, az Országos Mentőszolgálat főigazgatójával a helyszínen tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy felújítják a mentőállomás külső szigetelését, a csapadékvíz-elvezetést és a gépkocsimosót; kialakítanak egy új fertőtlenítő helyiséget és kifestik az épületet. Július végére be is fejeződhetnek a munkálatok – fűzte hozzá. Az épületre rá is fér a tatarozás, hiszen pár éve télen például leállt a fűtés, s az udvaron esős időben nagy tócsákon keresztül lehet csak közlekedni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Két hónap után már nem fagyoskodnak a mentősök

Az államtitkár kitért arra, hogy a kormány 2010 után igyekezett többletforrásokat biztosítani az Országos Mentőszolgálatnak, amelynek éves költségvetése akkor nem érte el a 22,5 milliárd forintot, most viszont megközelíti a 43 milliárd forintot. Így nyolc év alatt 91 százalékkal nőtt a mentőszolgálat költségvetése – mutatott rá. “Ebből a többletforrásból biztosítottuk egyrészt a béremelések alapját, másrészt a fejlesztések, korszerűsítések alapját és az új mentőautók beszerzéséhez szükséges fedezetet” – mondta Rétvári Bence.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években az országban 31 új mentőállomás és 8 mentési pont jött létre, illetve 104 mentőállomás újult meg. A fejlesztéseknek az volt a céljuk, hogy bárhol is éljen valaki az országban, ha bajba kerül, 15 percen belül kiérkezhessen hozzá a mentő – mondta.

Rétvári Bence szólt arról is, hogy a múlt évben egy külön 10 százalékos béremelésben részesültek a mentőszolgálat dolgozói, továbbá az egészségügyi ágazati béremelés szintén megjelent a fizetésükben. Közlése szerint, aki 2010-ben mentőápolóként 173 ezer forintot keresett, az ma 340 ezer forintot keres, aki mentőtisztként korábban 242 ezer forintot keresett, az ma 460 ezer forintot, és aki orvosként 314 ezer forintot keresett, az ma 645 ezer forintot keres a mentőszolgálatnál.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Felújítják a váci mentőállomást

Az államtitkár kitért arra, hogy az elmúlt években a mentőszolgálat gépjárműparkja is megfiatalodott, 793 új mentőautó állt szolgálatba, és míg 2010 környékén a mentőautók átlagéletkora 8,3 év volt, addig mára 5,5 évre csökkent.

Csató Gábor főigazgató arról beszélt, hogy évente 1,2 millió beteget látnak el, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a mentőszolgálat pénteken ünnepli fennállásának 71. évfordulóját. Köszönetet mondott a csaknem nyolcezer munkatársának, akiknek többsége példamutató munkát végez, amit a társadalom is elismer. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!