Krisztián megtanulta: a pozíciót jobban kell védeni

Barcelonában rendezték meg a ralikrossz világbajnokság második fordulóját, ahol a Magyarországot egyedüliként képviselő, Vácról indult Szabó Krisztián versenyzik. Összességében erősebben sikerült ez a versenyhétvége a pilóta számára, mint a szezonnyitó Abu Dhabiban, még ha a végső nyolcadik helyezés nem is ezt tükrözi. A szombati futamok után összetettben ötödik helyen továbbjutó Szabó Krisztián dühös ellenfele agresszív megmozdulása miatt.

A Magyarországot egyedüliként képviselő kétszeres Super 1600 Európa-bajnok Szabó Krisztián versenyző, a 2016-os világbajnok, Mattias Ekström csapatában, az EKS-ben nevezett a teljes idényre Audi S1 Supercarjában.

Egy kiváló, döntőben elért negyedik helyezés után érkezett Szabó Krisztián az FIA ralikrossz-világbajnokság második fordulójára, Spanyolországba, a barcelonai pályára, amelyet az első helyszínnel, Abu Dhabival ellentétben már ismert. Szombaton a két kvalifikációs futamot követő, nap végi ötödik hely bizakodásra adott okot: bár a kétszeres Európa-bajnok a vasárnapi két kvalifikációs futamon a köztes eredménylista nyolcadik pozíciójába csúszott vissza, az elődöntők körébe továbbjutott. Itt a legjobb hat közé, a döntőbe kerülésért küzdött, de Janis Baumanis egy agresszív manőverrel kizökkentette, így az EKS pilótája utolsó helyen zárta a második elődöntőt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Szeniorok taroltak a dobószámok világbajnokságán

“Talán a legjobb futamom a Q3 volt a hétvégén, a leggyorsabbak csoportjában, csak pár tized különbséggel kaptam ki. A Q4-ben már gyengébb eredményt értem el, miután beragadtam a jokerkörét teljesítő Doran mögé, így összetettben nyolcadik lettem. Az elődöntőben minden jól alakult az utolsó kör feléig. Ekkor egy kis helyet hagytam a jokerről nagyobb tempóban visszatérő Baumanisnak, aki szerintem kissé agresszív módon, nem túl szabályosan kijjebb rakott, úgy előzött meg” – összegezte a vasárnapi történéseket érezhető csalódottsággal az Audi S1-gyel versenyző Krisztián. Az incidenst vizsgálták, de nem osztottak ki büntetést a lett ellenfélnek.

“Most, nem sokkal utána dühös vagyok, mert az én nézőpontom szerint nem volt túl korrekt, túl sok volt már, ahogyan megérkezett. Viszont legalább ezen a versenyen is sokat tanultam, azt, hogy jobban kell védenem a pozíciót, ez más, mint amihez eddig hozzászoktam” – tette hozzá a fiatal magyar pilóta. – “Pozitív viszont a barcelonai hétvégéből, hogy gyors voltam, amikor egyedül mehettem, akkor egy-egy körön megvolt a tempóm. A teljes futamon kell még javítanom, mert a rajtoknál és az első körben buktam el a pozíciókat.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Egy életműdíjas, aki a váci börtönben is püfölte a labdát

Az eredmények nem feltétlenül ezt mutatják, mégis úgy gondolom, összességében erősebb volt ez a hétvége, mint a múltkori. Az is jó hír, hogy annak ellenére, hogy nem jutottam a döntőbe, még mindig ötödik vagyok a bajnokságban, ahányadik a verseny előtt is voltam. Két hét múlva folytatás Spában – tekintett már most előre Szabó Krisztián.

A következő verseny a Spa-Francorchamps Belgiumban május 11-12-én. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!