Egy magyar találmány, mely felismeri betegségét

A szív mindenre reagál és a teljes egészségügyi állapotról képet ad. A pulzus újfajta megfigyelése pedig számos betegséget képes korai fázisban jelezni.

Nagy áttörést érhet el a globális egészségügyben egy magyar találmány: az E-Med4All olyan egyszerű és olcsó megoldást kínál a pulzushullámok analizálására, amellyel korai fázisban felismerhetők szív- és érrendszeri betegségek, a terhességi magas vérnyomás, de segítséget nyújthat sportolóknak, gyógyszerkutatóknak és egészségbiztosítóknak is – írta a Világgazdaság.

Egy kétéves kutatásban bebizonyosodott, hogy sok betegség előjele és rizikója kiszűrhető a szívműködés precíz megfigyelésével, a szív ugyanis mindenre reagál, és a teljes egészségügyi állapotról képed ad.

A vizsgálatok megadták a pulzushullám-analízis kidolgozásához szükséges alapadatokat. A 2013–2015-ben végzett kutatás azonban nagyon drága és nehezen használható orvosi eszközöket igényelt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Ekkor vetődött fel az ötlete egy tele­medicina-rendszer létrehozásának, amelynek segítségével mindenkinek elérhetővé válhat ez a vizsgálati módszer, mivel csak egy okostelefon, internetkapcsolat és egy kis méretű mérőeszköz szükséges hozzá.

Jellegzetes elváltozást mutatnak például a cukorbetegek és inzulinrezisztensek szívműködésének bizonyos paraméterei. – hozta példaként Kulin Dániel, az E-Med4All Europe alapítója és ügyvezetője, a telemedicina-fejlesztést végző társaság vezető orvosa. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!