Megosztó kérdés végére kerülhet végre pont

Sebességben, vagy üresben hagyjuk az autóinkat, ha befejeztük a parkolást? A helyes válasz nem csak az aszfalt vízszintességétől függ! A sebességváltó megfelelő állása mellett a kézifék helyes, illetőleg szükséges használatáról is kérdezte egy olvasó a vezess.hu szakértőjét.

Székely Gyula vezetéstechnikai szakértő ismertette a szabályokat és az ajánlásokat. Sík területen parkolva ha a sofőr behúzta a kéziféket, már nem szükséges még sebességbe is tennie a váltót. Meredekebb lejtőn kialakult szokás, hogy sebességben is hagyjuk és még a kéziféket is behúzzuk. A végképp tudományos megoldás, hogy a kormányzott kerekeket még a padka felé is fordítjuk egy kicsit – sorolta a szakember.

Mikor ne használjuk a kéziféket?

Télen, amikor időnként havas, latyakos utakon közlekedünk, és este megállunk az autóval, nem érdemes a kéziféket behúzni, nehogy reggel komoly gondot jelentsen az elindulás. Tartós lejtmeneti szakasz után (például a sípálya parkolójától a völgyben lévő szálláshelyig autózást követően) szintén nem érdemes behúzott kézifékkel parkolni éjszakára.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Olyan autóknál, ahol a kézifék az első féktárcsákat fogja, tehát műszakilag így oldották meg, külön felhívja a gyártó a figyelmet a kezelési könyvben, hogy tartós, erős fékhasználat után ne használjuk a kéziféket az autó parkolásához, mert az a fékbetétek idő előtti elhasználódásához vezethet – mondta a vezetéstechnikai szakértő. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!