Színház: a „műsor” már a színpadon túl is zajlik

A csütörtöki testületi ülés egyik meghatározó témája a Váci Dunakanyar Színház igazgatójának, Kis Domonkos Márknak az önkormányzat hozzájárulása nélkül kötött szerződéseinek megtárgyalása volt. Bár a szakbizottságok javasolták a határozatok elfogadását, a név szerinti szavazás fordulatot hozott.

Utólag kellett volna jóváhagynia a testületnek azokat a szerződéseket, amelyeket az elmúlt öt évben kötött a váci színház igazgatója. Ilyen többek között a Megadom magam rendezői, valamint a Művészet című darab színészi feladatainak ellátása, de több, a közeli hozzátartozójával kötött, milliós nagyságrendű, már lejárt szerződések esetében is kérte az utólagos tudomásulvételt.

A tanácskozáson két képviselő is – Bóth János (MSZP) és Ferjancsics László (Lokálpatrióták) – kért bizalmi szavazást az igazgató ellen, aki szintén jelen volt az ülésen. Ám ezt a Munka Törvénykönyve nem teszi lehetővé – hangzott el a válaszban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

Vizsgálatot rendelt el saját hatáskörében a pénzügyi bizottság, az ellenőrzési osztály bevonásával – jelentette be Kászolyi Károly (Jobbik) elnök. Fördős Attila (Fidesz-KDNP) polgármester pedig elmondta: az Állami Számvevőszék is vizsgálódik az intézményben. Bejelentette, hogy amennyiben lezárulnak az ellenőrzések, és visszásságot találnak, ő maga fogja kezdeményezni a bizalmi szavazást az igazgatóval szemben. Ezt a testület nagy többséggel elfogadta.

Kis Domonkos Márk arra a kérdésre, hogy miért nem kerültek a szerződések a testület elé, azt mondta: nem tudott arról a szabályozásról, amely ezt kötelezővé teszi. Bóth János szerint azonban a jogszabályok nem ismerete nem menti fel az igazgatót a felelősség alól.

A polgármester egy kérdésre válaszolva elmondta az ülésen, hogy ő az internetről értesült még tavaly arról, hogy van egy VéNégy Fesztivál Kft – érdekességként: van egy VéNégy Dunakanyar Kft is nagymarosi címmel bejegyezve, de annak nincs köze a rendezvényhez -, ezután rendelt el vizsgálatot és huszonnégy órás határidőt adott a színházigazgatónak a válaszadásra, valamint hatvan napot a szabálytalanságok felszámolására.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Felhívás kitüntető címre történő javaslattételre

Kis Domonkos Márk arról beszélt még, hogy ő minden esetben jóhiszeműen, a színház érdekeit szem előtt tartva járt el. Soha nem titkolta, hogy a felesége a marketingvezető a színházban. Úgy érzi, hogy a baloldali politikusok már a kezdetektől le akarták járatni az intézményt. Kiemelte: az ő vezetése alatt, tavaly 3,5 millió forintos nyereséggel zártak és ma Magyarországon a 10 legjobb színház között van a váci.

Végül a baloldal kérésére név szerinti szavazást rendeltek el. Az igazgató rendezői és színészi feladataira vonatkozó szerződéseit 6 igennel (Balkovics Péter, Fördős Attila, Kovács Ágnes, Kriksz István, Mokánszky Zoltán, Pető Tibor) és 9 nemmel (Bóth János, Ferjancsics László, Kászonyi Károly, Kiss Zsolt, Krauze István, Manninger Péter, Matkovich Ilona, Steidl Levente, Vácy Károly) nem fogadta el a grémium, így a szerződéseit fel kell bontania Kis Domonkos Márknak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

A másik határozati javaslat az elmúlt öt évben kötött, de már lejárt szerződések utólagos jóváhagyásáról szólt. Itt már a nagy többség nemmel voksolt, 14-en nem támogatták azt, egyedül Kovács Ágnes szavazott igennel. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!