Tour de Vác – bringával a környezetvédelemért

Tizenegy általános iskola csapata rajtolt május 3-án a Tour de Vácon, az általános iskolások Föld napi versenyén, aminek a neve azért hasonlít a legnagyobb francia kerékpárversenyre, mert itt is kerékpárral járták be a Sződliget-Vác közötti utat, és oldottak meg feladatokat nyolc állomáshelyen. A verseny házigazdája az idén is a Tragor Ignác Múzeum volt. A muzeológusok is feladatokat adtak a versenyzőknek, mint ahogyan a versenyt segítő Tourinform iroda, a DMRV Zrt, valamint az önkormányzat környezetvédelmi irodája is.

A versenyzők a természetvédelem, az életmentés, az egészséges táplálkozás, a várostörténet, idegenforgalom, vízvédelem, hulladékgazdálkodás, drogmegelőzés és a biztonságos közlekedés témakörében küzdöttek meg. A 11 csoport nem csak váci, hanem őrbottyáni, vácdukai és sződi iskolák diákjaiból tevődött össze.

A több mint 20 kilométeres kerékpározást és vetélkedést minden csapat teljesítette. Mokánszky Zoltán alpolgármester az első díjat a Juhász, a másodikat az Árpád, a harmadik helyezést a Simon Antal iskolák csapatainak adhatta át. „Szerencsére a verseny szervezői gondoskodtak róla, hogy mindenki, aki teljesítette a verseny kihívását, ajándékokkal mehessen haza, hogy emlékezetes maradjon ez a nap, ahol nem is annyira az eredmény, mint a versenyzés, a kerékpározás élménye és a közös tanulás volt a cél” – mondta a főszervező, Bíró György.

A versenyzők a drogprevenciós csapat munkáját értékelték a legjobbra, amit Fehér Dániel boronkays diák és társai működtettek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

A miért ilyen fontos a környezetvédelem? kérdésre a verseny befejező gondolataként Bíró György azt mondta: „Mi még letagadhatjuk a globális felmelegedés tényét, elbújhatunk a jogszabályok mögé, és mondhatjuk, hogy majd holnap. Nektek ez már nem adatik meg. Ha felnőttök és nem tesztek az elődeitek által elkövetett környezetvédelmi bűnök ellen, az az életetekbe fog kerülni. Nem árt, ha beleszoktok, hogy van egy világméretű probléma, aminek megoldásától függ, hogy lesz e jövőtök.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!