Tragor népkönyvtárat alapított, de nem lett közjegyző

Százötven évvel ezelőtt, 1869. június 4-én született Tragor Ignác Vácott. Életének hetvenkét éve alatt mély nyomokat hagyott városunk történetében. Rá emlékezett a múzeum, amely jeles elődünk nevét viseli. A Görög templomban megnyílt kiállításon olyan érdekes relikviák is láthatók, amelyekkel még nem találkozhatott a nagyközönség.

Tragor Ignác élete szorosan kötődik Váchoz. Miután középiskoláit szülővárosában és Budapesten befejezte, a jogi pályára lépett és 1892 októberben ugyanott jogi doktorrá avatták. Joggyakorlata után 1895. március 12-én az ügyvédi diplomát is megszerezte. Ismeretei bővítése céljából több évig beutazta Európa valamennyi országát. Bár 12 évig mint királyi közjegyzőhelyettes működött, többször eredménytelenül pályázott közjegyzői kinevezésért.

Családi érdekből elfogadta a Váci Takarékpénztár igazgatói állását, amelyet 1899-től haláláig betöltött. Mecénásként maradandót alkotott: 1896-ban ő alapította a Váci Múzeum Egyesületet és a városi népkönyvtárat, majd közreműködött a városi múzeum megalapításában. Helytörténészként főleg Vác történetével foglalkozott, a város múltjáról és jelenéről több könyvet írt. Bár már életében felvetették, hogy a múzeumot róla nevezzék el, Tragor Ignác ezt szerényen elhárította.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

A késői utókor most méltón emlékezett meg az alapító elődről. Dr. Deme Péter, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület most leköszönő elnöke is arról beszélt, hogy egy múzeumnak mindenkor nagyon szoros kapcsolatokat kell ápolnia azzal a közösséggel, amely befogadta és élteti. Ma egyre újabb és újabb lehetőségek nyílnak az intézmények előtt, kormányzati és uniós forrásokból jelentős pénz jut fejlesztésekre, a szolgáltatások bővítésére.

Az ünnepségen Zomborka Márta muzeológus is kérte a polgárokat, hogy segítsék a szakembereket abban, hogy mind több anyagot bemutatva, összegyűjtve dokumentálhassák a város történetét.

A Tragor 150 című kiállítás június 23-ig látható, az érdeklődőket keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között a Görög Templom Kiállítóhelyen várják. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!