Üledék a váci ivóvízben: nem szennyezés, mangán

Valamiféle üledéket találtak a csapvízben Vácott – számol be a hírről több média is. A víz ennek ellenére iható – olvasható a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt közleményében. A bajt valószínűleg az okozta, hogy a csővezetékben természetes módon kiváló és leülepedő mangán került a poharakba. A társaság saját akkreditált laboratóriummal rendelkezik, amelynek munkatársai évente több ezer mérést végeznek.

„Az elmúlt napokban Vácon és Kosdon több jelzés is érkezett társaságunkhoz, hogy fekete üledéket tapasztalnak az ivóvízben. Természetesen kivizsgáltuk a bejelentéseket, vízmintákat vettünk, melyeket laboratóriumunkban megvizsgáltuk. Az elszíneződést és az üledék megjelenését a vízben oldott állapotban jelenlévő mangánvegyületek kiválása okozza. A mangán a termelt vízbe természetes módon kerül a vízadó rétegből, az egészségre nem ártalmas. Méréseink szerint a határértéket egyik esetben sem haladták meg a vízminták eredményei” – írják közleményükben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

Az üledékes vezetékeket Vác belvárosában leöblítették. A bejelentések alapján meghatározták a további vezetékszakaszokat, melyek tisztítását hamarosan megkezdik.

„Az ivóvíz továbbra is iható, viszont a felhasználókat teljes joggal zavaró üledékek eltávolítására társaságunk mindent megtesz. Amennyiben ilyen jelenséget tapasztalnak, kérjük, hogy továbbra is jelezzék a műszaki hibabejelentésre szolgáló 06-27/511-511-es telefonszámunkon” – kérik. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!