Vácon is budakörnyéki nyomozó bírók intézkedhetnek

Május 15-től a Budapest Környéki Törvényszék illetékességi területéhez tartozó járásbíróságok nyomozási bírói munkáját összevonva a Budakörnyéki Járásbíróság –  4 bíróból álló – nyomozási bírói csoportja látja el. 1989 óta a nemzetközi elvárásokkal összhangban csak bírák dönthetnek a büntetőeljárásokban az alapvető jogok korlátozásáról. 2003 óta ez a nyomozás során a nyomozási bírók feladata, akik kizárólagosan dönthetnek a különféle kényszerintézkedések elrendeléséről, így például a letartóztatásról, bűnügyi felügyeletről vagy a leplezett eszközök engedélyezéséről.

Eddig a megyében 12 járásbíróság (Budaörs, Budakörnyék, Cegléd, Dabas, Dunakeszi, Érd, Gödöllő, Monor, Nagykáta, Szentendre, Szigetszentmiklós, Vác) látta el a nyomozási bírói tevékenységet. Ez a gyakorlat május 15-tel megszűnik és a nyomozási bírói hatáskörbe tartozó ügyek elbírálását – a bírói és a bírósági munkát hatékonyabbá téve – egységesen a székhelyi bíróság végzi.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Mokánszky Zoltán szerint tavalyi avar van a Hekli parkban

A centralizáció lehetővé teszi továbbá a nyomozási bírói jogalkalmazás egységes, kiszámítható és kiegyensúlyozott kialakítását, valamint az időben történő és időszerű ügyintézést. A letartóztatásban lévő személyek nagy része a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben van elhelyezve, csupán a Ceglédi Rendőrkapitányságnak van fogdája, így a gyanúsítottak szállítása is idő- és költségtakarékosabbá válik a jövőben. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!