Védd magad: fényvédelem, önvizsgálat, szűrővizsgálat

A legtöbb daganattípus már csak akkor okoz tüneteket, ha előrehaladott stádiumban van a betegség. A melanoma nem ilyen. A legjellemzőbb tünetei, mint például az anyajegy színének és formájának változása, már a betegség korai stádiumában jelentkeznek. Ha elváltozásokat tapasztalunk rajtuk, vagy a bőrünkön, azonnal forduljunk szakorvoshoz és ne várjuk meg, míg komolyabbra fordul a betegség. Erre, az önvizsgálat és a rendszeres szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívta fel a figyelmet a május 7-i Melanoma Világnapja is.

„A melanóma az egyik legagresszívebb daganattípus, ezért különösen fontos a korai felismerés. Mivel gyakorlatilag a szemünk előtt alakul ki a daganat, ha tudatosan figyeljük a bőrünket és rendszeresen járunk szűrővizsgálatra, már a megelőző vagy a kezdeti stádiumban felállítható a diagnózis. A betegség kialakulhat már meglévő anyajegyből, de nagyobb százalékban anyajegymentes bőrfelszínen, azaz az ép bőrön jelenik meg. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ismerjük a testünkön található anyajegyeket és figyeljünk az újonnan kialakuló pigmentált elváltozásokra. Mint a legtöbb betegségnél, a melanómánál sem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, amely ebben az esetben a megfelelő fényvédelemre és a napozásra vonatkozó szabályok betartását, a solarium kerülését és a rendszeres szűrővizsgálatot jelenti” – mondta dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa.

Melyek a melanómára utaló tünetek?

  • Az anyajegy színének, formájának, méretének, felszínének vagy alakjának változása.
  • Eltérő színű területek megjelenése egy adott anyajegyen.
  • Az anyajegy felszíne kisebesedik, vérezni, váladékozni kezd.
  • Újonnan kialakult pigmentált elváltozások a bőrünkön.
  • Az anyajegy környékén a bőr viszket, begyullad.

Hogyan előzhetjük meg a betegséget?

  • A fényvédelemről ne csak verőfényes időben gondoskodjunk, hiszen a vékonyabb felhőrétegen is áthatolnak a káros sugarak.
  • Fokozott védelemre van szükség a vízparton, a betonnal körülvett területeken, síeléskor is, hiszen a vízről, hóról, jégről visszaverődnek a sugarak, így megtöbbszörözik az erejüket.
  • A déli órákban húzódjunk árnyékba, vagy sapkával, hosszú ujjú inggel, könnyű nadrággal, napszemüveggel védekezzünk a túl erős fény ellen.
  • Folyamatosan kísérjük figyelemmel a bőrünk állapotát.
  • Bármilyen szabadtéri program esetén használjunk fényvédő krémet.
  • A fényvédelem szabályait már kicsi koruktól kezdve tartassuk be a gyermekeinkkel is.
  • A napszemüvegről se felejtkezzünk el! Csak jó minőségű, garantáltan UV-védelemmel ellátott szemüveget válasszunk, ami lehetőleg oldalról is véd!

„Nagyon fontos, hogy már a legapróbb változáskor felkeressük a szakorvost, hiszen a korai stádiumban diagnosztizált betegség nagy eséllyel gyógyítható. Az elváltozásokat semmiképp ne próbáljuk házi módszerekkel kezelni, hiszen ezzel csak árthatunk magunknak. Ha sok anyajegy található rajtunk, vagy a családban előfordult már melanóma, abban az esetben fokozottan indokolt a rendszeres szűrővizsgálat” – tette hozzá a doktornő. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!