Vénykötelesség: iszonyú roham jöhet a patikákban

Több ismert, ibuprofentartalmú fájdalomcsillapító válhat vénykötelessé, és már azt is sejteni lehet, hogy melyek ezek. Azt viszont továbbra sem tudni, mikortól lesz szükség receptre. A magasabb, vagyis 600, vagy 800 milligramm iboprofent és 300 milligramm dexibuprofent tartalmazó gyógyszereket teszi vénykötelessé az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet – a hatóság erről a honlapján adott tájékoztatást.

Az Azénpénzem.hu ez alapján összegyűjtötte, mely készítményekről lehet szó. Vénykötelessé válhat az Algoflex Forte, a DolgitMax, az Ibumax és a Brufen.

Az Advil tablettái közül viszont – a kritériumok alapján – egyikhez sem kell majd recept. Az OGYÉI korábban közölte, hogy több nemzetközi kutatás eredményét mérlegelve döntött úgy, hogy a magasabb ibuprofén tartalmú gyógyszereket vénykötelessé teszi, de ez várhatóan csak bizonyos tablettákat érint majd.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

Hivatalosan még nem tudni, melyik gyógyszereket és mikor teszik receptkötelessé, ami megnehezíti a patikák helyzetét – mondta az InfoRádióban a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója.

Alapvetően két esetre kell felkészülnünk: az egyik, hogy amikor kiderül, hogy egyes népszerű készítmények vénykötelessé válnak, valószínűleg többen többet fognak vásárolni belőle, így egy vásárlási láz alakulhat ki – mondta Marjai Tamás. A másik, hogy a vénykötelessé válással kevésbé lesz elérhető egy készítmény a betegek számára, ezért csökkenhet a forgalma, amit a gyógyszertáraknak is figyelembe kell venniük.

A lakosság körében népszerűek az ibuprofén tartalmú gyógyszerek – emlékeztetett a szövetség szakmai igazgatója. Mint mondta, előfordulhat majd, hogy a betegek megveszik a kevesebb hatóanyagú gyógyszert és abból vesznek be többet, de Marjai Tamás hangsúlyozta, hogy nem ez a cél.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

A rendelkezés célja az, hogy a betegek a saját állapotuknak megfelelő dózist vigyék be az adott készítményből, így a hosszú távú cél az lenne, hogy a fájdalomcsillapításra vagy akut fájdalomcsillapításra alacsonyabb dózissal, míg a mozgásszervi panaszokra csak orvosi javaslatra szedjenek be magasabb dózissal ibuprofent a betegek. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!