Fészkelő fecskék miatt állították le a strandfejlesztést

Vannak az életben meglepő dolgok, olykor olyanok, melyek megoldása nem egyszerű feladat. Ilyen történt a napokban Zebegényben, ahol éppen javában folyik a strand felújítása, ám a munkaterületen nagy létszámú fecskekolónia jelent meg. Az esetet Batki László summázta egy Facebook-bejegyzésben, a Sokszínű Vidék pedig Hutter Jánosné polgármestert kérdezte a történtekről.

„Mint ismert, a Zebegényben fürdőzők komfortérzetének javítására kezdődött meg a strand korszerűsítése” – mondta érdeklődésünkre a polgármester. „A beruházás keretében új kiszolgáló épület is készül,  melyet a geotechnikai szakvélemény alapján a homokfalba kell beépíteni. Nos, ezt az előkészített homokfalat vette birtokba egy fecskekolónia, némi fejtörést okozva az önkormányzatnak és a kivitelezőnek egyaránt.”

A település vezetője elmondta: a Duna-Ipoly Nemzeti Park környezetvédelmi járőrével együtt járták be a munkaterületet. A szakember megállapította, hogy a parti fecskéket nem szabad zavarni, mert már megkezdték a költést, és védettséget élveznek. Ezért a leghumánusabb megoldást választották: a költési időszak végéig leállították a strandfejlesztést.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

A nemzeti park szakembere 60-80 költőüreget valószínűsített, melyekben hamarosan kikelnek majd az aprócska madarak. Végleges kirepülésük augusztus 15. körül várható, ezért a strandberuházás csak ezt követően folytatódik.

Mint Hutter Jánosné elmondta, Zebegényben már a legkisebbek körében is nagy hangsúlyt fektetnek a természetvédelemre. A helyi általános iskolában tudatos környezeti nevelés folyik közösségi kerttel és madárodúk kihelyezésével, most pedig a gyerekek mintegy ráadásként csodájára járhatnak a strandot “elfoglaló” kolóniának.

A már említett Batki László bejegyzésében olvasható: „Büszke vagyok Zebegény vezetőire, hogy fontosabbnak tartották a természeti kincsek és természetünk megőrzését, mint egy fejlesztési projektet. Remélem ez példaértékű lesz és a jövőben is ezen elv alapján fejlesztjük közösen gyönyörű településünket.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!