Készülnek a versenyekre a váci FCI teszttelepen

Több mint ezer idei kelésű galamb várja a szeptember 14-i záróversenyt – jelentette be Bacskai Sándor, a váci FCI teszttelep vezetője, tulajdonosa. A június 27-én megtartott sajtótájékoztatón ott volt Balkovics Péter önkormányzati képviselő, bizottsági elnök, aki elismerését fejezte ki a telep eddigi eredményeiért.

Bacskai Sándor elmondta: a korábbiakhoz képest jelentős változások történtek. Átépítették a dúcokat, amelyek egy magas, több mint kétméteres lábakra kerültek, így sokkal könnyebb a takarítás. A fülkék kialakítása is úgy történt, hogy a rácsos oldalakon és az aljzaton beáramló levegő ne okozzon huzatot, ám a szellőzés tökéletes legyen.
Az évek óta sikeres galambász hozzátette: ma már nagy tapasztalatokkal rendelkeznek a telep működtetését illetően. Kialakult a takarmányozási rend és folyamatos az állatorvosi felügyelet is. A tapasztalatok szerint a galambok jó állapotban vannak és hamarosan meg is kezdhetik a felkészülést az idei versenyekre.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Egy eltűnt szőr nélküli szfinx cicát keresnek gazdái

Ehhez nemrég vásároltak egy Geraldy felépítményes autót, amelyben több mint négyezer galambot lehet szállítani. Ehhez szeretnének vásárolni egy kisebb járművet is, hogy a tréningeket megfelelő körülmények között bonyolíthassák le.

A teszttelepre az idén tizennyolc ország galambászai küldtek fiatalokat. A beszedett nevezési díjak negyven százalékát a versenyek díjazására fordítják. Ebben az évben is a záróverseny győztese 10 ezer eurót, azaz mintegy 3 millió forintot kap majd – mondta Bacskai Sándor.

A következő évekre is körvonalazódnak a célok, ezek között szerepel egy nagy világverseny lebonyolítása. Ha sikerül megszervezni, akkor mintegy negyvennyolc ország galambászai küldhetnek fiatalokat jövőre a váci teszttelepre, amely a Nemzetközi Postagalamb Szövetség, az FCI felügyelete alatt működik.

A sajtótájékoztatón ott volt Balkovics Péter, a választókörzet városi képviselője, bizottsági elnök, aki elmondta: nagy öröm az önkormányzat számára, hogy a teszttelep immár hatodik éve sikeresen működik. Ezzel nem csak a postagalambászok körében, hanem a laikusok között is elismerésre tett szert. Fontos, hogy a telep kapui nyitva állnak az iskolások, óvodások számára, akik csoportosan rendszeresen látogatják. A város továbbra is támogatja a kezdeményezést és lehetőségeihez képest ehhez minden segítséget megad. A képviselő bízik abban, hogy az idei záróversenyen is kedvező időjárás várja majd a galambokat. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!