Még csak most jön a java, kiadták a másodfokú riasztást

Már most is nagyon meleg van, de a hét további napjaiban ez csak fokozódik. Csütörtökre és péntekre kiadta a meteorológiai szolgálat a másodfokú riasztást, mert napközben 32-36 fok várható és már az éjszakák sem hoznak enyhülést.

Szerda éjfélig elsősorban keleten valamint az Alpokalja térségében kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulására viharos (60-90 km/h) szél és jég (2 cm körüli átmérővel) kíséretében. Nagyobb bizonytalanság mellett a középső területeken is egy-egy zivatar előfordulhat. Szerdán elsősorban északkeleten lehetnek zivatarok, valamint nyugaton is egy-egy zivatar képződhet (viharos szél és jég kíséretében).

Életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás. A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés szerdán 0 órától vasárnap éjfélig lesz érvényben.

Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „A sport mindenkié, ahogyan az élet is!”

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolta, hogy a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon, ügyeljünk a fokozott folyadékfogyasztásra, és kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

Figyelmeztettek továbbá arra, hogy a déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Ajánlásukban az is olvasható, hogy védjük a bőrünket naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal, és még néhány percre se hagyjunk gyermekeket, továbbá házi kisállatokat parkoló autóban.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a tartós hőség az egészséges szervezetnek is extrém igénybevételt jelent, és az autózók koncentrációját is negatívan befolyásolhatja.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Repülőtéri múzeumot nyitott a NAV

Csütörtökön azután durvul a helyzet. A napi középhőmérséklet 27 °C felett valószínű, és ez így lesz pénteken is. Ezen a két napon a legmelegebb órákban országszerte akár már 36 fokig is forrósodhat a levegő, és éjszaka is 20 fok közelében maradnak az értékek.

Csütörtökön legfeljebb egy-egy zápor, zivatar alakulhat ki északon. A déli, délkeleti szelet többfelé élénk, nyugaton néhol erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 36 fok között várható.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!