Megnyílt a RoBirtok Élményközpont Kosdon

Egy átlagos városi gyereknek – és valljuk be, felnőttnek is – kimondhatatlanul nagy élmény háziállatokat testközelből látni, megsimogatni vagy az etetésben segédkezni. De hová mehetnének mindezt kipróbálni, megélni, ha nincs falusi nagyi, az állatkertben pedig minden kiírás úgy kezdődik, hogy „tilos”? A Kosdon található RoBirtok – a tulajdonos keresztneve Robi, innen az elnevezés – egy olyan különlegesen megtervezett és igényesen kialakított farm, ahol a családok élményközpontúan találkozhatnak az állatokkal és nemcsak rácson keresztül nézhetik a házi- és a háziasított állatokat.

Simogass kisbárányt, nézzél az emu gyönyörű szemébe, fejjél tehenet, ülj lóhátra, simogass vagy etess nyuszit, csirkét, dámszarvast! Nézd meg hogy csámcsog a mangalica és milyen aranyosak a kicsinyei, ismerd fel a nandut, nézd meg milyen gyorsan fut a strucc vagy fényképezd le a benett kengurut! Itt aktívan segédkezhettek az állatok etetésében és semmi akadálya annak se, ha szeretnétek megsimogatni őket. Mindezt a szombati megnyitón már sokan kipróbálhatták, s megkóstolhatták a remek házias ételeket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

A kikövezett úton a tehén- és lovas istállók előtt elhaladva balra a dámszarvasokhoz juthat a látogató, az állatokat, ha elég csendben vagyunk, tényleg kézből etethetjük. Az ötletesen megfogalmazott információs tábla segít eligazodni és még tanulhatunk is valamit, ha mást nem, azt mindenképpen, hogy ne mondjuk a dámszarvasra, hogy őzike, pedig tényleg úgy néz ki…

Kicsit távolabb ormányos medvék játékát nézhetjük akár egy kényelmes padra letelepedve, de nem lehet betelni a kismalacok látványával sem. Séró, a puha szőrű alpaka nagyon szereti, ha sétálnak vele és Barka, a szelíd dámszarvas is örömmel fogadja, ha megsimogatják és hősiesen tűri a sok szelfifotózást.

A RoBirtokon igazán különleges szülinapi zsúr keretén belül a gyerekek nemcsak állatot simogathatnak, gondozhatnak, hanem megismerkedhetnek a tanyán használt gépekkel is és akár be is ülhetnek egy markolóba vagy traktorba.  Kipróbálhatják a lovaglást és együtt készíthetitek el a kemencében a kakaós csigát. A birtok ovis és iskolás csoportoknak is egész napos kikapcsolódást kínál.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

Nem csak a gyerekeket varázsolja el a mesebeli környezet és a sok állat, így a RoBirtok ideális helyszín felnőtt csapatépítő programokra is. Ha pedig valaki úgy érzi, nem tud betelni a sok állatos élménnyel egy nap alatt, arra is van megoldás. Megszállhat a teljesen felszerelt, színvonalas, négy ágyas vendégházban, ahol padlóba épített üvegablakon keresztül a jelképesen örökbe fogadott állatot folyamatosan megfigyelheti, sőt dézsafürdőt is vehet a kenguruk érdeklődő tekintete közepette.

A RoBirtok családi vállalkozás keretén belül működik, a tulajdonosok pedig híresen jó vendéglátók, így természetesen nem hagyják, hogy a hozzájuk látogatók üres hassal távozzanak. Minden hétvégén falusi vendégasztallal várják a látogatókat, ami azt jelenti, hogy megkóstolhatják a gazda utánozhatatlanul finom tárkonyos ragulevesét, méghozzá cipóban tálalva, vagy a kemencében sült kenyérlángost, sőt előre egyeztetett időpontban sajtkészítő vagy gyógynövényismereti workshopot is szerveznek. A boltocskában házi szörpöt és lekvárt lehet vásárolni, úgyhogy vásárfia nélkül nehéz lesz hazatérni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

Egyébként nemcsak a vendégeknek szóló rész takaros, hanem az állatok is igen jó körülmények között élnek, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy meglehetősen gyakran születik valamilyen szeretni való kölyök állat mindenki nagy-nagy örömére, amiről facebook és Insatagram oldalukon mindig hírt adnak. (képünkön az alapítók: Gyetvainé Zováth Anikó tulajdonos, vendégkapcsolati  vezető és férje, Gyetvai Róbert)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!