A Hivatás Mestere címért versenyeznek a börtönőrök

Június 27-én egyszerre hat helyszínen vette kezdetét a büntetés-végrehajtási szervezet legjelentősebb szakmai versenye, a Büntetés-végrehajtás Hivatás Mestere elnevezésű vetélkedő. A börtönőrök elméleti és gyakorlati felkészültségét próbára tevő megmérettetés a büntetés-végrehajtás legjelentősebb szakmai versenye, amelyet 2009 óta kétévente rendeznek meg, idén immár hatodik alkalommal.

A vetélkedő elnevezése kitűnően jellemzi a büntetés-végrehajtási munka lényegét, hiszen a testületnél dolgozók munkája egyben hivatás is, amelyet nem csak lehet, de elvárás is mesterfokon, mindig maximális hatékonysággal és odaadással ellátni. A versenyen induló fegyintézetek csapatai különböző szakterületek képviselőiből, az adott börtön legjobbjaiból álltak össze, így a biztonsági, a reintegrációs, vagy a nyilvántartási területeken dolgozók is részt vettek a megmérettetésen.

A regionális selejtezőre a Márianosztrai Fegyház és Börtön látta vendégül a térségben működő intézetek – köztük a Váci Fegyház és Börtön – csapatait.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

A verseny tisztaságának megőrzése miatt pontban 10 órakor zárt, lepecsételt borítékból kerültek elő az elméleti és gyakorlati feladatokat is tartalmazó vizsgalapok. A szimulált helyzetek során az olyan napi rutinfeladatok mellett, mint amit egy előállítás, egy motozás, vagy egy zárkaellenőrzés végrehajtása jelent, a börtönőrök még öngyilkossági kísérlettel, fogolyzendüléssel, vagy szökési kísérlet felszámolásával is találkozhattak a versenyen.

A zsűri elsősorban nem az egyéni kvalitásokra, hanem a csapat összteljesítményére volt kíváncsi. A feladatok értékelésénél az együttműködés, az összhang és a közös munka minősége volt az egyik legfontosabb szempont. A csapatoknak a pontszerzéshez nagyfokú kreativitásra és improvizációs készségre is szükségük volt.

Eredmények:

1. Közép-Dunántúli Büntetés-végrehajtási Intézet (Baracska)
2. Balassagyarmati Fegyház és Börtön
3. Váci Fegyház és Börtön
4. Márianosztrai Fegyház és Börtön
5. Büntetés-végrehajtás Központi Kórháza (Tököl)

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

A kétnapos döntőt augusztusban rendezik meg Pilisszentkereszten, ahol a régiós versenyek győztesei, az ország hat legfelkészültebb fegyőrválogatottja mérheti majd össze tudását. A Hivatás Mestere címet legutóbb a szegedi Csillagbörtön csapata nyerte el. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!