A VéNégy Fesztivál zajvédelmi intézkedései

A Váci Dunakanyar Színház számára fontos, hogy a város lakosai magukénak érezzék az idén hetedik alkalommal megrendezésre kerülő VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozót. Törekednek arra, hogy a rendezvény a lehető legnagyobb megelégedettséggel töltse el azokat, akik részt vesznek, és a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozza azok számára, akik nem tudnak, vagy nem kívánnak részt venni a programokon.

A rendezvény július 4 és 7. között kerül megrendezésre közterületen kívül eső, nem frekventált területen (József Attila Sétány), melyről a környező lakóházakban élőket hirdetmény útján előzetesen tájékoztatták. A fesztivál szervezői vállalják, hogy a fesztivál tartására vonatkozó jogi és műszaki szabályozásokat betartják. Vállalják továbbá, hogy a zajtól védendő területen a zajterhelési határértéket nem lépik túl, nappali időszakban (6:00 – 23:00) ez 65 dB-t, és éjjeli időszakban, (23:00 – 6:00) 55 dB-t jelent. Az ennek érdekében történő zajvédelmi intézkedések megtervezésére igazságügyi zajszakértőt kértek fel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Az igazságügyi zajszakértői vélemény alapján a zajkibocsátás csökkentése érdekében az alábbi intézkedéseket teszik:

  • A fesztivál megfelelően választott hangsugárzási irányítottságával csökkentik a szomszédos lakóterületek zajterhelését. Lakóterület figyelembe vételével újrapozicionálják a színpadok elhelyezkedését. A programok összeállításánál azt tartották szem előtt, hogy a késő esti programok inkább a Dunapart felé néző Déli színpadra kerüljenek. Az új elhelyezkedésnek köszönhetően még inkább kihasználhatóvá vált a környező fás területek ökológiai hangszigetelő funkciója is.
  • Az új típusú line array hangrendszerek alkalmazásával javítják a nézőtér hanggal való lefedettségét és csökkentik a hangszivárgást.
  • Az egyes műsorhelyek hangosítási szintjét a műsorok megkezdése előtti hangpróbán beszabályozzák, majd szabotázsvédett hangerő korlátozóval biztosítják a hangosítás fix értéken maradását.
  • A hangerő korlátozás betartását a rendezvény ideje alatt folyamatosan ellenőrzik.
  • Call centert üzemeltetnek, mely fogadja az esetleges lakossági zajpanasz bejelentéseket. A panasz helyszínén ellenőrzik a zajpanaszt és zavaró hatás esetén gondoskodnak a panaszt okozó műsorhely hangosítási volumenének csökkentéséről. ♦
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!