Baglyok között dől el az év madara cím

Július 25-ig szavazhatnak az érdeklődők arra, hogy 2020-ban mely faj legyen az év madara. Idén három bagolyfaj verseng a címért.

A Magyarországon fészkelő bagolyfajok közül egyedül a gyöngybagoly van bajban és szorul emberi segítségre – mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője hozzátette, hogy szinte kizárólag épületekben, templomtornyokban fészkel.

A szervezet elnöksége azonban úgy döntött, hogy mivel a faj már többször volt az év madara, így idén az uráli bagoly, a füleskuvik és az erdei fülesbagoly közül lehet választani.

Utóbbi kettő a lakott területen élők közül a leggyakoribb, legismertebb a fülesbagoly. A füleskuvik az egyetlen vonuló bagolyfajunk, mely kisebb, mint a kuvik.

Az uráli bagoly még nem organizálódott Magyarországon, bár egyre nő a fészkelő párok száma. Mindhárom faj kisrágcsálókat, rovarokat fogyaszt. Mesterséges fészkekkel jól segíthető a költésük.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

Az uráli bagoly esetében fontos a megfelelő fakezelés, hogy a költési időszakban ne vágják ki a fákat. Mivel a baglyok nem építenek fészket, így nélkülözhetetlen számukra a varjúfajok – a dolmányos varjú és a szarka – közelsége, melyek fészkei a legfontosabb természetes otthont jelenti számukra.

Az év madarára július 25. 12 óráig lehet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján. (fotó: http://www.mme.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!