Előzetesbe kerültek a pofátlan unokázós csalók

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója július 23-án meghosszabbította annak a három férfinak a letartóztatását, akiket jelentős kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. Pest megyében az elmúlt időszakban jelentősen elszaporodtak az ún. „unokázós csalások”.

Módszerét tekintve e cselekmények lényege, hogy az elkövető telefonhívás során a jellemzően idős sértett közeli hozzátartozójának adja ki magát, majd közli, hogy balesetet szenvedett, sürgősen pénzre van szüksége és jelzi, hogy a pénz átvételére egy ismerősét fogja elküldeni a sértetthez. Ennek megfelelően a sértett lakcímére érkezik egy elkövető („futár”), aki az előkészített pénzt, értékeket átveszi, amit azután társaival közösen elosztanak.

Jelen ügyben a rendelkezésre álló adatok alapján megalapozott gyanúja merült fel annak, hogy N.  Cs., N. K. és R. Zs. gyanúsítottak több hasonló bűncselekményt követtek el. Különböző Pest megyei településeken több sértettet, több millió forintra károsítottak meg.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb unokázós csalót keresnek a váci rendőrök

Az ügyben a nyomozás még nem zárult le. A gyanúsítottak terhére rótt cselekmények tekintetében – szem előtt tartva azok minősítését, a gyanúsítottaknak a sorozatjellegű elkövetésben vállalt szerepét és a részcselekmények számát – a megalapozott gyanú alátámasztottan erősödött.

Mindezekre tekintettel a gyanúsítottak szabadlábon hagyása esetén továbbra is fennáll a bűnismétlés veszélye.

A bíróság a gyanúsítottakat meghallgatta, az ügyészi indítványt megvizsgálta és azzal egyetértett, ezért elrendelte a gyanúsítottak letartóztatásának meghosszabbítását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban további három hónapig, október 25. napjáig.

A döntés ellen a gyanúsítottak és a jelenlévő védők fellebbeztek, ezért az nem végleges, de végrehajtható. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!