Féltengelytörés, megcsúszás, megpörgés – javítani kell!

Kerékből kiálló féltengely és egy vezetői rontás: mindkét vasárnapi kvalifikációs futam balul sikerült a ralikrossz-világbajnokság újonca számára, aki emiatt nem jutott elődöntőbe, a pontot nem érő 17. helyen zárta a svéd versenyhétvégét.

Nem fog szívesen visszaemlékezni a „Mágikus Hétvégére”, az FIA ralikrossz-világbajnokság szezonjának hatodik, Svédországban, Höljesben rendezett fordulójára az EKS pilótája, Szabó Krisztián. Mattias Ekström csapatának versenyzője a szombati nap végén a 15. helyen állt a 25 fős mezőnyben, azaz pozíciókat kellett javítania a hátralevő két kvalifikációs futamon, hogy a legjobb 12 között végezzen, és az elődöntőben szerepelhessen. Az Audival versenyző pilóta esélyei azonban a Q3-ban önhibáján kívül minimálisra csökkentek.

„Az egyik kanyarban csak úgy, nagyobb ütközés nélkül megadta magát a féltengely. Onnantól kezdve vezethetetlen volt az autó, a féltengely szára még ki is lógott a kerék közepén keresztül. Ezután a Q4-ben muszáj volt mindent feltenni egy lapra, nyomnom kellett, ahogy bírtam. A jokerkijáratnál hibáztam, az autó hátulja elkapta a falat, én pedig beleforogtam” – beszélt két balszerencsés futamáról a kétszeres Európa-bajnok ralikrosszos.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Liszka Roland ismét a világbajnokságon - Következik a Lengyel GP

„Ezen a hétvégén minden megtörtént, aminek nem kellett volna: a Q2-ben az időjárás miatt jutott rossz pálya, ezért végeztem hátul, aztán jött a műszaki probléma és a vezetői hibám. A legbosszantóbb a féltengelytörés volt, amiatt rengeteget buktam. Nagy balszerencse volt, ráadásul Bakkerud az elődöntőben az első helyről pont ugyanezzel a hibával eset ki. Persze a Q4-ben én hibáztam, de az annyira nem bosszantó, mert megint száradt a pálya, és ha jó idővel befejeztem volna, akkor sem jutottam volna az elődöntőbe.

Azzal viszont nem tudok mit kezdeni, ami a Q2-ben és a Q3-ban történt. Ha beragadok valaki mögé vagy rosszul rajtolok, az az én hibám, de ha szárad a pálya, eltörik a féltengely, az ellen nem tudok mit csinálni. De a ralikrossz ilyen, ha egyszer bekerülsz a jóba vagy rosszba, akkor azt nagy eséllyel végig hurcolod magaddal a hétvégén. Bízom abban, hogy legközelebb, Kanadában már a jóba kerülök bele” – tette hozzá a versenyző.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Liszka Roland ismét a világbajnokságon - Következik a Lengyel GP

A WRX-ben a svéd forduló után a 10. helyen áll Szabó Krisztián. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!