Negyedik lett a Soproni Sörrallyn a Váci Napló csapata

A Váci Napló – a beerporn.hu sörös szakportállal közös csapatban – idén is részt vehetett a Soproni Sörrallyn, amely már negyedik alkalommal került megrendezésre. A motorok a HEINEKEN Hungária budapesti székházának a parkolójában bőgtek fel, innen startolt el a verseny, amely nem időre ment, hanem a cél a minél kevesebb kilométer megtétele volt.

Két évvel ezelőtt a Dunakanyart is érintette a verseny, idén azonban dél felé vettük az irányt. A résztvevőknek utuk során a megadott feladatokat teljesítve, illetve a megadott helyszínt is érintve a lehető legrövidebb úton kellett elérniük Sopront, a HEINEKEN Hungária érdekeltségébe tartozó Soproni Sörgyárat.

Nos, most a Baranya megyei Kastélyosdombót kellett érintenie a versenyzőknek, ahol megismerkedhettünk a tavaly novemberben újraindult komlótermesztéssel – a Dráva-parthoz közeli településen mintegy 3000 tő komló elültetésével startolt el a program, 1 hektárnyi területen. A hátrányos helyzetű térségben indult munka azért is jó, mert az Ökumenikus Segélyszervezet programjában, a HEINEKEN Hungária támogatásával hátrányos helyzetű családoknak biztosít bevételt a komlótermesztés, egyelőre egy kísérleti program keretében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vízilabda – Rájátszás, idén csak a 13-16. helyért

A program újabb szakaszában a komló szárításához szükséges berendezést is telepítenek. A megtermelt magyar komlót a Soproni Sörgyárban használják fel, melyet piaci áron vásárol fel a vállalat.

Kastélyosdombón megtapasztalhattuk, hogy az érintett családokat megtanítják a háztáji gazdálkodásra, perspektívát, esetenként szakmát is kapnak. Nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek fejlesztésére, számos fejlesztő pedagógus dolgozik azon, hogy hátrányukat le tudják győzni. A program helyi vezetője szerint sok szép sikertörténetük van, sőt, a háztáji gazdaság mellett saját sajtüzeme is van az ittenieknek, méghozzá kiváló minőségű lágy és félkemény sajtokkal.

Számunkra itt az volt a feladat, hogy megtapasztaljuk, két perc alatt mennyire vagyunk hatékonyak a komlóföld gyomtalanításában – a sörös szakmai csapatnak köszönhetően a feladat megoldása remekül sikerült –, majd a remek ebéd elfogyasztása után továbbindultunk Sopronba a legrövidebb úton, azonban útközben még egy kvíz kitöltése is váratott magára. Végül éppen 18 órára érkeztünk a Hűség városába, a Soproni Sörgyár látogatóközpontjában pedig már vártak minket a szervezők, ahol végigizgulhattuk az eredményhirdetést.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vízilabda – Rájátszás, idén csak a 13-16. helyért

Kiderült, hogy a dobogóról éppen csak lemaradva a negyedik helyen végeztünk (a versenyt a Világgazdaság csapata nyerte meg), de ennél fontosabbnak tűnt az eredményhirdetést követő bejelentés Nagy István agrárminiszter részéről, mely szerint a továbbiakban az Agrárminisztérium mintegy 100 millió forinttal támogatja a hazai komló termesztését, így mintegy 20 hektárra nőhet a kastélyosdombói projekt. A termelők hektáronként 6 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a termesztéshez szükséges támrendszer és öntöző infrastruktúra kialakításához, az újabb etapban pedig a növényszárításhoz szükséges gépet is telepítenek majd.

„Ez a program jó példa, arra, hogy szektorokon átívelő összefogással, hogyan lehet hosszú távú esélyt kínálni rászoruló családok számára, hogy becsületes munkával törjenek ki a szegénységből. Az Agrárminisztérium támogatása megsokszorozza eddig erőfeszítéseink eredményét, hiszen a termelésbe bevonódó gazdák újabb családoknak tudnak munkát kínálni, s kiemelten fontos ebben a hátrányos helyzetű régióban. Köszönjük támogatóink elkötelezettségét!” – mondta Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vízilabda – Rájátszás, idén csak a 13-16. helyért

A verseny izgalmai után a Volt fesztivál esti koncertjein fújhattuk ki magunkat, mely után busszal, közösen indultunk vissza Budapestre.

A Váci Napló nevében köszönjük az idei meghívást is! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!