Nemsokára itt a Vigalom: Nazareth, Fenyő, jazzudvar

A Váci Világi Vigalom Vác és a Dunakanyar legrangosabb ingyenes kulturális eseménye, amely több mint negyedévszázados múlttal rendelkezik. A Madách Imre Művelődési Központ szervezésében július 19-21. között megrendezésre kerülő összművészeti fesztivál igazi közösségi élmény, mely nem csupán az ország minden tájáról, de külföldről is vonzza a látogatókat. Az idei Vigalom nagy sztárja kétségtelenül a rocklegenda Nazareth együttes lesz – hangzott el a városházán kedden megtartott sajtótájékoztatón.

A fesztivál ebben az évben is eleget tesz a 2010-ben elnyert Kultúra Magyar Városa díjjal járó elvárásoknak, így méltán ismert és elismert sztárművészek egész sorát élvezheti a közönség – mondta Retzler Péter, a művelődési központ igazgatója, aki a fesztivál ügyeit irányító Borossa Zsókával tartott sajtótájékoztatót a városházán. Fördős Attila polgármester pedig azt emelte ki, hogy az önkormányzat az idén is betervezte a rendezvény pénzügyi keretét és erre a jövőben is számíthatnak a váciak.

A Duna-parti nagyszínpadon pénteken a rendezvény kiemelt vendége, a világhírű zenekarlegenda, a Nazareth lép fel, ami a hard rock és a heavy metal zenekarok első generációjához tartozik. Szombaton az egykori Hungária együttes megalapítója és frontembere, Fenyő Miklós ad koncertet, akinek nevét korosztálytól függetlenül mindenki ismeri, hiszen a mai magyar könnyűzenének az egyik legkiemelkedőbb alakja.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Föld napi váci rendezvények – Kerékpáros felvonulás és Naszály túra

Vasárnap a 2011-ben alakult rapcsapat, az AK26 zenél, ami nyolc aktív év alatt eljutott odáig, hogy az ország legsikeresebb és legaktívabb rapcsapatának mondhatja magát. Őket követi a Kowalsky meg a Vega, akik zenéje saját bevallásuk szerint „zsivány pop”-ként aposztrofálható, a pop– és a rock alapok mellett blues, jazz, hip-hop, drum’n’bass és r&b elemeket is vegyítenek.

A főtéri színpadon pénteken a 2003 óta aktívan zenélő Ocho Macho ad koncertet, akiknek dalaiban a raggae, a ska, a punk és a latin zene műfajai egyaránt keverednek. Szombaton Gubás Gabi lép fel gyermekműsorával, ami a Bergengóciából jöttünk címet viseli. Ezután a felemelő hangú énekes, a Köteles Leander által alapított Leander Kills zenél, akiknek olyan közismert számokat köszönhetünk, mint a Szerelmetlen dal, Te leszel a párom vagy a Valami folyjon.

Vasárnap pedig „a magyar blueskirály”, Deák Bill Gyula – ő az egyetlen magyar énekes, akinek amerikai kritikusok szerint „fekete hangja van” – ad koncertet a színpadon zenekarával, a Deák Bill Blues Banddel.

A vasárnap a jazz szerelmeseié. Ekkor a ma már Pannónia Házként ismert kiállítóhely igen hangulatos udvara alakul át „jazzudvarrá”, hogy e rendkívül sokszínű műfaj jeles képviselőinek előadásaihoz biztosítson helyszínt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci konferencia a reneszánszról

Az estét a Rák Béla Combo nevű formáció nyitja, melyet az Artisjus és a Duna TV „Magyar Csillagok” díjas gitárművésze, ifjabb Rák Béla alapított 2004-ben. Őket egy fiatal tehetségekből álló trió követi, a Corona, melynek tagjai: a váci származású Lachegyi Máté – zongora, Uldis Vitols – bőgős és Clemens Lotz – dobok. Ezt követően pedig a Neumann Balázs trió Faith című lemezbemutató koncertjében gyönyörködhetnek a jazz műfajának kedvelői, a meghívott vendég Borbély Mihály szaxofonművész lesz.

A négy színpadon látható koncerteken kívül temérdek kísérőprogram garantálja a rendezvény színvonalát: templomi hangversenyek, színházi előadások, képzőművészeti kiállítások, kézműves és játszóházi foglalkozások, civil szervezetek műsorai, igényes gyerekműsorok és egyéb látványos elemek. A programokat gasztronómiai és kézműves termékek változatos és bőséges kínálata teszi teljessé.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

A háromnapos rendezvénysorozatot a hagyományoknak megfelelően vasárnap este tűzijáték zárja.

A fesztivál minden programja ingyenesen látogatható. A szervezők az idén is igyekeznek minden eshetőségre felkészülni – hangzott el a sajtótájékoztatón, a meteorológiai szolgálattal forródrót köti majd össze őket, így azonnal cselekedni tudnak, ha szükség lesz rá. Mivel kiemelt rendezvényről van szó, minden nap lesz egészségügyi szolgálat a helyszínen, az egyik sátor a főtéren, a másik a Duna-parton lesz felállítva.

Bejelentették: az eddigi sikereken felbuzdulva azt tervezik, hogy esetleg már jövőre világhírű és közismert embereket szeretnének meghívni, példaként Alain Delon és Jean Paul Belmondo neve hangzott el.

A részletes program a www.vacivigalom.hu oldalontekinthető meg. (képünkön: Jean Paul belmondo és Alain Delon)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!