Növekszik a külföldi bankkártyahasználat

Éves szinten 30 százalékot meghaladó mértékben nő a magyarok bankkár­tyahasználata külföldön. Az előzetes várakozások szerint a nyári, harmadik negyedévben több mint 20 milliószor kerül elő magyar pénzintézet által kibocsátott bankkártya valamelyik külföldi fizetőhelyen – írja a Világgazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az elmúlt év harmadik negyedében 18,95 millió külföldi fizetést regisztráltak 222,3 milliárd forint értékben.

A vásárlások darabszáma és értéke is mintegy harmadával nőtt 2017-hez képest, ám hároméves visszatekintésben már két és félszeres a tranzakciószám növekménye, a forgalom pedig több mint kétszerese volt a 2015-ösnek. (A képet árnyalja, hogy a statisztikákban külföldi kártyás költésként jelennek meg a külföldi online áruházakban lebonyolított tranzakciók is.)

Bankkártyával az Egyesült Királyságban költenek legtöbbet a magyarok, de ez elsősorban az online áruházaknak tudható be. Hasonló okok miatt előkelő helyen áll Írország is. A hagyományos utazási desztinációk között Horvátország, Ausztria, Németország és Olaszország a magyar plasztikok leggyakoribb felhasználási helye. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!