Oroszlánokat költöztettek Vác közelébe

A Veresegyházi Medveotthonban helyeztek el 10 romániai cirkuszi oroszlánt, két kölyök is van köztük. Péntektől már a látogatók is megnézhetik a nyolc felnőtt és a két kölyök oroszlánt.

Egy uniós jogszabály értelmében 2022-től nem lehet cirkuszban nagyragadozókat tartani, így most állatkertek gondozásába kerülnek az érintett társulatok állatai. Magyarországon a többi állatkertnek már vagy vannak oroszlánjai, vagy nem kívántak élni a Romániából érkezett állatok befogadásának lehetőségével.

Veresegyházon viszont építettünk nekik külön helyet, ez Magyarország legnagyobb nagymacska-kifutója – mondta Kuli Bálint, a Veresegyházi Medveotthon igazgatója az InfoRádiónak.

Az oroszlánok veszélyes, nagyon gyors állatok, gondosan kell bánni velük, és még véletlenül sem fordulhat elő, hogy – mint nálunk a medvékkel vagy a farkasokkal -, a gondozók együtt tartózkodjanak a kifutóban. Az ember mozgása ugyanis az oroszlán szemében hasonlít a majmokéhoz, amik számukra zsákmányállatok – magyarázta Kuli Bálint.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

Minden oroszlán-kifutó speciális, mert zsilippel és dupla biztonsági zárral kell ellátni őket. Egyszerre mindig két gondozónak kell jelen lennie.

Nyolc felnőtt és két kéthónapos kölyök került most a Veresegyházi Medveotthonba, ahova Miskolcról még két hím, Pécsről két nőstény is érkezik a már ott lakó nőstény oroszlán mellé. Róla egyébként kiderült, hogy vemhes, ezért hamarosan három oroszlánkölyökkel szaporodik az állomány.

Az állatok egy román vándorcirkusz „fellépői” voltak és a nagyragadozók cirkuszi bemutatásának ottani tiltása miatt kerültek Érdre. Ott azonban nem volt mód a tartásukra, így a medveotthon fogadta be őket. Az állatokat vasárnap szállították át új lakóhelyükre.

A kifutóban még nincs telt ház, ugyanis 20 oroszlánra tervezték, így még hat egyedet tudnak befogadni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

A nagymacska-kifutó külső része 1700 négyzetméteres, a belső 200. A kéthónapos kölyköket elkülönítve nevelik egy gondozó segítségével, a nagyközönség péntektől találkozhat a Veresegyházi Medveotthon új lakóival. (fotó: MTI) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!