Püspöki áldás a vértanú tiszteletére készített képoszlopra

A Váci Egyházmegye Püspöki és Káptalani Levéltára új épületének kertjében  július 20-án, Antiochiai Szent Margit emléknapján Beer Miklós megyéspüspök megáldotta a harmadik században született keresztény vértanú tiszteletére készített képoszlopot, amelyet az idei évben elhunyt Pálos Frigyes prépost őrkanonok állíttatott – számol be az eseményről az egyházmegye honlapja.

Az ünnepség a levéltár kertjében gregorián dallamok éneklésével kezdődött többek között elhangzott Haramza Klára és Nemcsics Kinga énekművészek tolmácsolásában a Himnusz Antiochiai Szent Margit életéről. Ezt követően Beer Miklós köszöntötte a jelenlévőket, valamint személyes élményein keresztül beszélt a szentek tiszteletéről és Pálos Frigyes szellemi örökségéről. Majd Holnapy Márton premontrei atya, építészmérnök – aki tervezte és vezette is a kivitelezést – mesélt Antichoniai Szent Margit életéről és Vácon őrzött emlékéről, mely szerint a levéltár területén a régi temetőben állt egy kis kápolna a vértanú tiszteletére.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

Pásztor Bendegúz hegedűvész előadásában elhangzott Dancla művet követően püspök atya megáldotta Perlaky József üvegfestő-képzőművész által alkotott üvegmozaik képet és a képoszlopot, imájában Szent Margit közbenjárását kérte a levéltár működésére.

Az ünnepi program közös imádsággal és a Boldogasszony anyánk kezdetű régi himnuszunkkal ért véget. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!