Szent László nyomán meghódítottuk Horvátországot

Szent László királyunk horvátországi hódító hadjáratát a közvélemény általános büszkeséggel ruházza fel magasztos epithetonokkal. 1091-ben lovagkirályunk keresztény buzgalmának gyümölcseként szerveződött a zágrábi püspökség, emellett a Magyar Királysághoz csatoltattak Horvátország északi területei. A dicső hadjárat krónikájába egyetlen folt esett csupán, ezt a foltot Petar Svačićnak hívták, titulus szerint horvát ellenkirálynak, aki Lászlóval szembehelyezkedve olyan szilárdan megült a Velebit – hegység túloldalán, hogy a lovagkirály, Krisztus katonája odahagyta az Adria kincses partvidékét, és fényesen hazabandukolt. E kis tintafoltot igyekezett elmosni a Váci Madách Imre Gimnázium és a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium egybevegyült diákcsoportja az adriai partvidék meghódításával, Szent László hadiútját járva.

Elsőként a történelmi hűséget szemmel tartva tisztes illőséggel a históriai Magyarország határai mögött szálltunk meg. A szecesszió konstruktív kellékeivel felékesített Zentát ily módon felfedeztük és birtokba vettük.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elhunyt Lajtai István, volt országgyűlési és önkormányzati képviselő

Zágrábba továbbvonulva akaratlanul is fel kellett ismernünk hódító elődünk jelentőségét a város életében, a több száz évig összefonódó múltat idézte ugyanis a város Monarchiabeli jellege, melynek atmoszférájában a lelkes szemlélődő ugyanúgy Bécsben, mint Budapesten, megmártózhat.

Még Szent László nyomán értük el Károlyvárost, a fiatal várost, amely hódító királyunk idejében egy gondolat sem volt még, és egészen a török érkezéséig a nihil állapotában maradt. Ez évben ünnepelte a város fennállása 440. évfordulóját.

Itt elhagytuk Szent László dicsőséges lába nyomát, és a Velebiten átkapaszkodva általa szűzen hagyott területek hódoltatására vérteztük fel magunkat. A történelmében, gyötörtetéseiben testvér két kikötővárost, Zadart és Šibeniket bevettük sikerrel. Mindkét települést egyformán hódoltatta kis csoportunk mellett Velence, a Habsburgok és Napóleon. Horvátország e két szelíden a tengerparton meghúzódó városa mellett azonban változatlan buzgalommal törtünk a karcos és zabolátlan horvát szigetvilág felé, immár egytagú flottával.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Új bölcsőde nyílt Vácon - Deákváron modern, korszerű gyermekintézmény várja a kicsiket

Reprodukált hadjáratunk sikere így egyfelől abban áll, hogy a Szent László húzta határvonalat egészen a tengerpartig eltoltuk sikerrel, másfelől az egybevegyült kis csoportunk észrevétlenül, de a közösen átélt élmények hatására vitathatatlanul kedélyes egységgé vált. (Kmetty Klaudia 11.C) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!