Változások a parkolásban: kerékbilincseket vesznek

Már javában dolgozik a városháza főépítészi osztálya egy új parkolási koncepción, amelynek fő célja, hogy rendezettebbek, ellenőrizhetőbbek és betarthatóbbak legyenek az önkormányzat által rendeletben meghatározott szabályok – mondta Fördős Attila polgármester a szerda délelőtti sajtótájékoztatóján, amelyen a városházán folyó közérdeklődésre számot tartó eseményekről számolt be. Csúszik, de várhatóan hamarosan megkezdődik a Damjanich téri csomópontban a közlekedési lámpa felszerelése.

A polgármester elmondta: az elmúlt hetekben több nyári tábort szerveztek az önkormányzat támogatásával, Balatonszemesen például negyvenhat gyermek üdült, s az idén hetedik alkalommal megszervezett Csattogó-völgyi táborban is huszonöten kaptak helyet. Volt ezek mellett tehetség- és tanulmányi tábor, s harmadszor rendezték meg a városi kábítószer-egyeztető fórum és a rendőrkapitányság részvételével a témához kapcsolódó nyaralást. A város minden évben több millió forinttal támogatja ezeket, a pénzt pályázati forrásokból és magánszemélyek, cégek hozzájárulásából egészítik ki.

Fördős Attila bejelentette, hogy napokon belül sor került a Fürj utcai sportpark hivatalos átadására. A Damjanich téri, nagyon veszélyes közlekedési csomópontnál viszont már július elején meg kellett volna kezdődnie a lámpa felszerelésének, erről szerződése van a városházának egy céggel, ám eddig nem történt semmi. A polgármester reméli, hogy a munkák napokon belül elindulnak, mert a hivatalos átadási határidő július vége lenne.

Előrehaladás történt a Kosdi úti körforgalom esetében is. A város előkészítette a szerződéseket, amelyek alapján minden becsatlakozó útszakaszt átvenne, s ezzel, mint tulajdonos, megkezdhetné saját költségére a körforgalom kialakítását. A dokumentumok aláírásra várnak – tette hozzá a városvezető.

A korábbi döntésnek megfelelően már megkezdődött a szelektív szigetek felszámolása. Ezeken – hulladékudvar hiányában – az emberek rendszeresen raktak le lomokat is, amelyek elszállítása jelentősen megterhelte a Váci Hulladékgazdálkodási Kft költségvetését. Ezért hamarosan megkezdődik három nagy sziget kialakítása, ezeken azonban továbbra sem lehet lomokat lepakolni. A területeket szigorúan ellenőrzik majd, kamerákat helyeznek ki és a szabálytalankodók esetében szigorú büntetés következik. Fördős Attila kérte a polgárokat, hogy tartsák be a rendet és tartassák be másokkal is. Ha illegális lerakást tapasztalnak, azt jelentsék a városházán.

Hamarosan megváltozhat a parkolási rend a városban. A főépítészi osztály ugyanis javában dolgozik egy új koncepción, amelynek lényege, hogy az eddiginél átláthatóbb, ellenőrizhetőbb szabályok érvényesüljenek. Szeretnék megszüntetni a jelenlegi gépi rendszert és a nagyobb nyomaték kedvéért megrendeltek öt darab kerékbilincset – ennek bevezetését már korábban beígérték -, sőt, gondolkodnak azon, hogy a tartósan tilosban parkoló, a forgalmat akadályozó járműveket el is szállítják a helyszínről.

Fördős Attila kérdésünkre elmondta: az új koncepció kidolgozása és esetleges elfogadása nem jelenti a parkolási díjak emelését. A már kijelölt övezetek újragondolása, esetleges bővítése azonban része lehet a változásoknak.

A városvezető még megjegyezte: a nappali közlekedés rendje elsődleges lesz, azok, akik szabálytalanul parkolnak, ezért magas büntetésekre számíthatnak majd. Éjszaka már enyhülhet a szigor, ha valaki például fél kerékkel a járdán áll, legfeljebb figyelmeztetésre számíthat – hangzott el. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!