A csapvízben nincs mikroműanyag – és az ásványvízben?

A magyarországi víz- és csatornaszolgáltató szervezetek önálló szakmai érdekképviseleti szervezete, a MaVíz szerint az itthoni csapvíz nem tartalmaz mikroműanyagot, mert a felszín alatti vízforrásokba ez ugyanúgy nem kerülhet be, mint ahogy a felszíni vizekből sem kerülnek gyógyszer- és hormonmaradványok az ivóvízbe. A szervezet által kiadott közlemény emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy mivel a mikroműanyag-szennyezés annyira friss jelenség, jelenleg még nem áll rendelkezésre olyan egzakt mérési módszer, amellyel pontosan meg lehetne állapítani a szennyezettség mértékét.

Az Egészségügyi Világszervezet egy nemrégiben publikált kutatása során megpróbálta felmérni a műanyagfogyasztás egészségügyi kockázatait, de kellő mennyiségű adat hiányában csak annyit tudtak megállapítani, hogy akárhogy is nézzük, valamennyi mikroműanyag bevitele elkerülhetetlennek tűnik.

Richard Lampitt, a brit Nemzeti Oceanográfiai Központ vezetője szerint a legfőbb probléma épp a definíció és a pontos mérések hiánya. A MaVíz közleményében szintén kiemelte, hogy kevéssé kutatott területről van szó, de hangsúlyozták azt is, hogy a magyar csapvíz minősége kiemelkedő, és ez az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer – írja Qubit.

A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy a csapvíz fogyasztásával csökkenthetjük a műanyagszemét mennyiségét is – már ha palackozott víz helyett választjuk. Tény, hogy míg 1979-ben Magyarországon átlagosan 2 liternyi ásványvizet fogyasztott egy ember, 2016-ban már 121 liternyit – ahogy az is, hogy a PET palackoknak sem kell törvényszerűen a tengerben kikötnie (erre a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkára tavaly közleményben hívta fel a figyelmet).

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ötéves az Apor Vilmos Katolikus Főiskola egyedülálló programja

Egy két évvel ezelőtti kutatás szerint az Egyesült Államok csapvízmintáinak 94 százalékában találtak mikroműanyagokat, de az európai minták 72 százalékában is feltűntek a műanyagszemcsék. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!